Dobrovoľníci zachraňujú z bejrútských trosiek domácich miláčikov

NETKY.SK • 18 August 2020, 11:03 • 2 min
Dobrovoľníci zachraňujú z bejrútských trosiek domácich miláčikov

BEJRÚT - Výbuch, ktorý pred štrnástimi dňami zdevastoval značnú časť Bejrútu, tvrdo postihol nielen ľudí, ale aj ich domácich miláčikov. Stovky dobrovoľníkov ihneď po výbuchu prehľadávali (a doteraz i prehľadávajú) trosky, aby pátrali po zvieracích členoch domácností.

slovakia

left justify in out

Deň po výbuchu štyridsaťosemročný Kamál Chatíba nedbal na rady libanonských úradov a vyrazil rovno do zničených domov. Poschodie jedného z nich sa zrútilo krátko po tom, čo sa z neho Chatíba dostal. Risk ale podľa neho stál za to. Chatíba totiž práve zachránil život. O jeho príbehu, a príbehoch stovky ďalších dobrovoľníkov, informoval britský denník Telegraph.

 

Mačky vyhodil výbuch z okien, psy v panike utiekli do ulíc

"Necítite nebezpečenstvo, proste sa len plne sústredíte na zvieratá," uviedol Chatíba. Jeho výprava do domu, ktorého poschodie sa následne zrútilo, znamenala, že len o pár desiatok minút neskôr sa muž hospitalizovaný v jednej z nemocníc mohol so slzami v očiach stretnúť so svojou milovanou siamskou mačkou.

 

Výbuch 4. augusta zničil odhadom 50-tisíc domácností, v mnohých z nich bývali domáci miláčikovia, najmä mačky a psy. Po výbuchu sa rad ľudí logicky staral o svoje bezpečie a svojich príbuzných. Až neskôr si ľudia uvedomili, že nemôžu zvieratá nájsť. Tlaková vlna niektoré mačky vyhodila z okien, psy v panike utiekli do ulíc.

 

 

Už krátko po výbuchu však ľudia ignorovali nebezpečenstvo a vracali sa do zničených príbytkov hľadať štvornohých členov.

 

"Úplne som šalela. Hľadala som ich v uliciach do noci, nemohla som spať," uviedla štyridsaťosemročná Rita Ragavlasová, ktorej pri výbuchu zmizli mačky Luna a Dodo.

 

Záchrana domáceho zvieraťa je pre majiteľov darom z nebies
Už dve hodiny po explózii sformovala nezisková organizácia pre ochranu zvierat Animals Lebanon prvých dobrovoľníkov, ktorí sa vydali hľadať zranené a vystrašené zvieratá. Behom ďalších hodín sa prihlásilo 250 dobrovoľníkov, ktorí nehľadeli na vlastné bezpečie a zachraňovali mačky a psy.

 

Počas prvých desiatich dní sa im podarilo vrátiť 104 zvierat ich majiteľom, na ošetrovanie veterinárom odovzdať 73 zvierat a postarať sa o ďalších 30 psov či mačiek, ktorých majitelia sa zatiaľ nenašli. Okrem toho dobrovoľníci rozdistribuovali cez dve tony krmiva.

 

 

Záchrana vyžaduje okrem dávky odvahy aj poriadnu trpezlivosť. Zvieratá sú totiž vydesené a aj keď ich dobrovoľníci zazrú v troskách, dostať sa k nim znamená často sa na miesto vracať aj niekoľko dní po sebe.

 

Pre majiteľov, ktorí často prišli o všetko, má opätovné stretnutie so svojimi miláčikmi terapeutický účinok. To je prípad aj Rity Ragavlasovej. Jej kocúrika Doda našiel jeden z dobrovoľníkov v zničenom byte po štyroch dňoch. Pre mačku vliezol poničeným oknom na prvom poschodí.

 

 

"Mať ho späť je naozaj ako terapia. Je to niečo z vášho zmiznutého života, čo zostáva. Od doby, čo našli Doda, som schopná sa zase usmievať," zverila sa Ragavlasová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies