Súper je tvrdý a bystrý. Sú známe detaily stretnutia Putina a Bidena!

NETKY.SK • 16 Jún 2021, 12:31 • 2 min
Súper je tvrdý a bystrý. Sú známe detaily stretnutia Putina a Bidena!

MOSKVA – Pred pár dňami sa amerického prezidenta pýtali, prečo jeho ruský náprotivok nezmenil svoje správanie napriek mnohým sankciám Washingtonu. Biden odpovedal – pretože on je Vladimír Putin.

slovakia

left justify in out

Švajčiarsko je neutrálna krajina, ktorá nie je členom vojenských aliancií, formálne tak ani nepristúpilo k sankciám EÚ na Rusko, aj keď zaviedlo svoje vlastné obmedzenia.

 

Prezidenti zmiernili svoju rétoriku

Rovnako ako dve predchádzajúce stretnutia medzi americkými a sovietskymi vodcami v Ženeve v rokoch 1955 a 1985, aj nasledujúce stretnutie môže slúžiť len v prospech diplomacie. V súčasnej situácii je to každopádne úspech.

 

Vzťahy medzi USA a Ruskom sú v posledných rokoch veľmi napäté, osobné stretnutie prezidentov by malo pomôcť zodpovedať aspoň niektoré otázky.

 

O „degradácii na najnižšom bode“ hovoril aj sám Vladimír Putin vo svojom prvom rozhovore s americkým novinárom NBC News, ktoré poskytol po dlhom čase.

 

Vysoko ocenil profesionalitu Bidena. Aj americký prezident uviedol, že považuje Putina za dôstojného rivala, bystrého a tvrdého. Obaja vodcovia o sebe hovorili s úctou.

 

Prečítajte si tiež: V Ženeve pred samitom Bidena s Putinom protestovali podporovatelia Navaľného

 

Dlhoočakávané stretnutie v Ženeve

Putin priletí do Ženevy okolo 13.30 hodiny moskovského času. Stretne sa s prezidentom Švajčiarska, potom podľa protokolu bude nasledovať spoločné fotenie.

 

Rokovania sa začnú v úzkom formáte a budú pokračovať v rozšírenom formáte, ako bude dlho trvať ich osobné stretnutie je len na nich dvoch. Každá strana usporiada svoju vlastnú tlačovú konferenciu.

 

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho americký náprotivok Anthony Blinken, ako aj prekladatelia, sa zúčastnia úzkoformátových rokovaní.

 

Následne sa spoločne stretnú s tlačovým tajomníkom prezidenta Dmitrija Peskova a náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Valeryom Gerasimovom. Očakáva sa, že rokovania budú trvať päť hodín.

 

O čom plánujú diskutovať?

Medzi hlavné témy rozhovorov sú zaradené: strategická stabilita, bezpečnosť informácií, počítačová kriminalita, hospodárska spolupráca, klimatické zmeny, Arktída a boj proti koronavírusu.

 

Diskutovať budú aj o regionálnych problémoch ako je Blízky východ, Sýria, Líbya, iránsky jadrový program, riešenie situácie v Afganistane, na Kórejskom polostrove, v Náhornom Karabachu, Ukrajine a evidentne aj Bielorusko.

 

V ruskej delegácii sú aj osobitný prezidentský vyslanec pre sýrske osídlenie Alexander Lavrentevzástupca vedúceho prezidentskej administratívy Dmitrij Kozak.

 

Okrem toho budú k okrúhlemu stolu prizvaní aj veľvyslanci Ruska Anatolij Antonov a USA John Sullivan. Obaja boli odvolaní z hlavných miest. Ale zo Švajčiarska sa môžu vrátiť priamo na veľvyslanectva.

 

Mohlo by vas zaujímať: Biden spája mosty, ktoré spálil Donald Trump. Americký prezident potvrdil oddanosť Spojených štátov Severoatlantickej aliancii

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies