Dánsko je v západnej Európe treťou krajinou v ťažbe ropy a plynu

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:43 • 2 min
Dánsko je v západnej Európe treťou krajinou v ťažbe ropy a plynu

Dánsko je v západnej Európe treťou krajinou v ťažbe ropy a plynu

slovakia

left justify in out

img

O Dánsku ako krajine, ktorá ťaží ropu a zemný plyn, sa vôbec nehovorí. Pritom je v západnej Európe v ich získavaní "na vlastnej pôde" tretím najvýznamnejším producentom v regióne. Pred ním sú Nórsko a Veľká Británia. Dánsku jeho ťažba ropy a plynu pokrýva domácu spotrebu a časť aj vyváža.
      Dánska energetická spoločnosť DUC (Danish Underground Consortium) vyťažila v septembri v priemere vyše 204.000 barelov ropy denne (b/d). V auguste bol výkon necelých 158.000 b/d. V minulom roku bola jej denná ťažba priemerne 262.100 b/d, pričom jej denná spotreba dosiahla 156.500 b/d.
      Minulý mesiac Dáni predali do zahraničia 540 miliónov kubických metrov zemného plynu. V auguste dosiahol jeho export 380 miliónov m3.
      DUC, ktorého členmi sú spoločnosti Moller-Maersk, Royal Dutch Shell Group a Chevron, ťaží energetické suroviny spod dna Severného mora, ktoré prináleží Dánsku.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies