Daňové úrady vybrali vlani na daniach viac ako 6,5 miliardy eur

NETKY.SK • 15 Január 2015, 12:20 • 2 min
Daňové úrady vybrali vlani na daniach viac ako 6,5 miliardy eur

BRATISLAVA - Daňové úrady vybrali vlani z daní okolo 6,57 miliardy eur, čo je o 287 miliónov eur alebo 5 % viac ako za rok 2013. Financie sú príjmom štátneho rozpočtu, ale aj rozpočtov obcí a vyšších územných celkov (VÚC). Časť podielu zaplatenej dane sa poukazuje aj na verejnoprospešné účely.

slovakia

left justify in out

"Najväčší 35-% podiel na výbere predstavovala daň z pridanej hodnoty (DPH), pričom z tejto dane bolo vybratých 2,3 miliardy eur. Pri výbere DPH bol zaznamenaný aj najväčší úspech a najvyšší medziročný 12-% nárast, v porovnaní s rokom 2013 sa vybralo o 240 miliónov eur viac," vyčíslila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

 

Viac ako tretinový podiel na všetkých daňových príjmoch mal Daňový úrad Bratislava, ktorý vybral celkom 2,328 miliardy eur. Dosiahol taktiež najvyšší výnos z DPH. Druhým v poradí bol Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty s 22,3-% podielom, pričom dosiahol vôbec najvyšší výnos z dane z príjmov právnických osôb.
      

Tento daňový úrad vzhľadom na to, že spravuje najväčšie daňové subjekty z celej krajiny, má takmer 100-% podiel na osobitnom odvode finančných inštitúcií a na osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach. "Za rok 2014 na osobitných odvodoch finančných inštitúcií vybral 153 miliónov eur a na odvodoch z podnikania v regulovaných odvetviach 161 miliónov eur," priblížila Macíková.
      

Z prevádzkovania lotérií a hier sa minulý rok vybralo celkom 146 miliónov eur, čo je o 9 % viac ako v roku 2013.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies