Spoznajte Afriku z vtáčej perspektívy

NETKY.SK • 30 Marec 2023, 19:0 • 2 min
Spoznajte Afriku z vtáčej perspektívy

BRATISLAVA - Veľa ľudí sníva o cestovaní. Niekto preferuje prímorské oblasti, iný európske víkendy, ale je tu aj menšie-väčšie percento ľudí, ktorí túžia po skutočnej exotike. A tým nemyslím vylihovanie na pláži v rezorte, ale skutočnú divočinu, safari, prírodné krásy a hlavne dobrodružstvo ako sa patrí. Práve poslednú skupinu cestovateľov určite poteší dobrodružný seriál Afrika z výšky, ktorý môžete sledovať už od 1. apríla každý víkend o 20-tej na televíznej stanici Spektrum. Možno vás to motivuje vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a zažiť skutočné dobrodružstvo.

slovakia

left justify in out

Putovanie v oblakoch

Pohľad z vtáčej perspektívy nám umožňuje úplne iný zážitok z videného. Krajina pod nami sa nám ponúka ako na dlani, ľudia a ich problémy sa aspoň na moment zdajú byť maličkými a nepodstatnými a jediné, čo vnímame je nespútaná divoká príroda. Bežný smrteľník nemá možnosť zaplatiť si okružný let nad celým africkým kontinentom, preto je tu seriál Afrika z výšky, ktorý vám tento neopísateľný zážitok sprostredkuje. Uvidíte tie najdivokejšie zvieratá vo svojom prirodzenom prostredí, bežný život obyvateľov, ale aj prírodné krásy Afriky, za ktorými inak musíme cestovať tisíce kilometrov. V siedmich častiach seriálu uvidíte podrobnejšie najmä Botswanu, Svazijsko, Namíbiu, Zambiu, ale nevynecháme ani Krugerov národný park či Južnú Afriku.

 

img

 

Krajina plná superlatívov

Najväčší kontinent s viac ako miliardou obyvateľov je domovom najdlhšej rieky na svete s názvom Níl a najväčšej púšte na svete Sahary, ktorá je dokonca väčšia ako USA. Afrika toho ale ponúka oveľa viac:

 

1. V Afrike sa používa viac ako 2000 rôznych jazykov, ale po francúzsky hovorí viac ľudí ako v samotnom Francúzsku.

2. Afrika je domovom najväčšieho zvieraťa – slona a tiež najvyššieho – žirafy.

 

img

 

3. Niektorí obyvatelia z južných častí Afriky dodnes používajú nástroje, ktoré boli objavené v 44 000 rokov starej jaskyni.

4. Vyše 40% afrických detí vo veku od 5 do 14 rokov je zapojených do detskej práce.

5. Hroch je najnebezpečnejšie zviera v celej Afrike. Zabije dokonca viac ľudí, ako krokodíl či lev.

 

img

 

6. Tanzánia je známa najvyššou mierou albinizmu na svete. Albínov lovia čarodejníci, ktorí používajú ich orgány na rôzne rituály. Ak ste náhodou albín, majte sa na pozore.

7. Vedeli ste, že dĺžka a šírka afrického kontinentu sú približne rovnaké?

8. Negramotnosť v Afrike je vyššia ako 40 %, pričom krajiny ako Čad, Sierra Leone, Etiópia, Gambia, Niger, Senegal, Benin a Burkina Faso majú až 50 %-tnú negramotnosť.

 

img

 

9. Aj napriek vysokej miere negramotnosti sa práve v Afrike nachádza prvá univerzita na svete -Univerzita Al Quaraouiyine v marockom meste Fez, založená v roku 859.

10. Afrika sa považuje za najchudobnejší kontinent sveta, avšak málokto vie, že odtiaľ pochádza najbohatší človek v dejinách. Mansa Musa     alebo Musa I. z Mali bol desiatym cisárom ríše Mali a väčšinu svojho bohatstva získal vďaka obchodu so soľou a zlatom. V čase jeho smrti v roku 1937 sa jeho čistý majetok podľa odhadov pohyboval v rozmedzí 300 - 400 miliárd USD.

 

img

 

Ak aj vy milujete Afriku v celej jej divokej podobe, sledujte od 1. apríla každý víkend o 20-tej seriál Afrika z výšky na televíznej stanici Spektrum.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona