Premiér Arménska sa vyslovil za zavedenie ruských mierotvorcov do Náhorného Karabachu

NETKY.SK • 30 Október 2020, 12:46 • 2 min
Premiér Arménska sa vyslovil za zavedenie ruských mierotvorcov do Náhorného Karabachu

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že nasadenie ruských mierových síl do Náhorného Karabachu môže slúžiť ako optimálne riešenie vojenského konfliktu s Azerbajdžanom.

slovakia

left justify in out

Rozmiestnenie ruských mierových síl v Náhornom Karabachu sa môže stať optimálnym riešením vojenského konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Arménsky premiér Nikol Pašinjan to uviedol v rozhovore pre The Daily Telegraph.

 

"Som za privedenie ruských mierotvorcov do zóny konfliktu. Ale problém je v tom, že rozmiestnenie mierových síl z Ruskej federácie musia schváliť všetky strany konfliktu," uviedol Pašinjan.

 

Šéf arménskej vlády tiež poznamenal, že podľa jeho názoru by Európa mala vyvinúť väčšie úsilie na ukončenie podpory Turecka pre Azerbajdžan.

 

Postoj Ruska a Azerbajdžanu

Arménske úrady už predtým vyjadrili myšlienku, priviesť mierové sily do Náhorného Karabachu. Arménska strana je presvedčená, že takýto krok by umožnil dosiahnuť prímerie v regióne a potom ho dodržovať.

 

img

 

Vo štvrtok (22. októbra) azerbajdžanský prezident Ilham Alijev uviedol, že neodmieta zavedenie medzinárodných pozorovateľov do zóny konfliktu, pretože počas rokovaní sa o tomto vážnejšie nehovorilo. Prezident Azerbajdžanu zároveň naznačil, že kľúčové rozhodnutie o nasadení mierových síl by malo prijať Baku, pretože podľa jeho slov sa záležitosť týka územia Azerbajdžanu.

 

"V zásade nepopierame prítomnosť pozorovateľov. Ale samozrejme, keď nadíde čas, navrhneme naše podmienky," uviedol Alijev.

 

Súvisiaci článok: Čo je dôležite vedieť o ozbrojenom konflikte v Náhornom Karabachu?

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov potvrdil, že najnovšie dohody, o ktorých rokovali zástupcovia Arménska a Azerbajdžanu, zahŕňajú nasadenie mierotvorcov do Náhorného Karabachu. Podľa Lavrova by tento krok zaručil neobnovenie bojových akcií. Kremeľ potom objasnil, že Rusko môže vyslať mierové sily do Karabachu iba so súhlasom Baku a Jerevanu.

 

img

 

Vojenský konflikt v Náhornom Karabachu

Situácia v Náhornom Karabachu, ktorého vlastníctvo spochybňujú Azerbajdžan a Arménsko, sa vyhrotila 27. septembra. V tento deň sa začali aktívne boje na území neuznanej republiky. Od začiatku vojenskej konfrontácie strany hlásia približne 180 zabitých, vrátane civilných.

 

Strany konfliktu už dosiahli tri dohody o prímerí. Všetky však boli takmer okamžite porušené pre vzájomné obvinenie Azerbajdžanu a Arménska z obnovenia ostreľovania.

 

Súvisiaci článok: Tretí pokus o ukončenie bojov na Náhornom Karabachu nevyšiel, prímerie vydržalo iba pár minút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies