Prezidentka sa stretne s iniciatívou, ktorá kritizuje stavebný boom v Tatrách

NETKY.SK • 7 December 2021, 08:53 • 2 min
Prezidentka sa stretne s iniciatívou, ktorá kritizuje stavebný boom v Tatrách

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretne so signatármi iniciatívy Milujem zelené Tatry, ktorí ju upozorňujú na extrémne zlú situáciu stavebného rozvoja vo Vysokých Tatrách.

slovakia

left justify in out

img

 

"Stretnutie by sa mohlo uskutočniť po skončení lockdownu a v momente, keď to pandemická situácia umožní," povedal riaditeľ odboru komunikácie kancelárie prezidentky Jozef Matej. 

 

 

List zaslali signatári prezidentke v novembri. "Ide o neúmerne realizovanú aj plánovanú výstavbu prevažne investičných nehnuteľností, v mnohých prípadoch v rozpore so zákonmi SR a taktiež v rozpore s právami a potrebami občanov,“ uvádza sa v liste. Podpísali ho aj viacerí prednostovia okresných úradov.

 

img

 

Podľa signatárov sa za posledné desaťročie dá hovoriť o absolútnej absencii posudzovania vplyvov na životné prostredie. Dodávajú, že dôsledky nečinnosti vyústili do popierania poslania národného parku. "Najhoršie sú veľké projekty apartmánových domov a iných investičných nehnuteľností, ktoré vyrastajú v Tatranskom národnom parku (TANAP) a jeho ochrannom pásme ako huby po daždi,“ píše sa v liste s tým, že negujú zmysel národného parku.

 

Možno vás zaujme: Máme novú prírodnú rezerváciu Pralesy SR

 

Signatári zdôrazňujú, že podľa územných plánov podtatranských obcí je až jedna tretina ochranného pásma TANAP určená na novú výstavbu apartmánov, domov a rekreačných zariadení. Medzi Popradom a tatranskými osadami podľa nich vznikne silne urbanizovaný priestor väčší ako samotné okresné mesto. "Zhruba jedna tretina ekosystémových funkcií a služieb v tejto zóne môže byť postupne zničená. Prepojenie jednotlivých biotopov a migračných koridorov divo žijúcich zvierat bude prerušené, zvyšujúc tak možnosť neželaného stretu človeka s veľkými cicavcami,“ dodala iniciatíva.

 

img

 

Podľa aktivistov výstavba vo Vysokých Tatrách nie je prospešná, naopak, spôsobuje rast cien nehnuteľností vyvolaný záujmom zo strany developerov a investorov a vedie k redukcii pôvodného obyvateľstva.

 

"Pri správe biosférickej rezervácie Tatry si Slovenská republika neplní svoje medzinárodné záväzky a pri hrubom porušovaní európskych legislatívnych záväzkov v ochrane životného prostredia v Tatrách hrozia Slovensku možné sankcie,“ zdôrazila iniciatíva. Jej zámerom je zabrániť ďalšej devastácii Tatier, zániku národného prírodného dedičstva, zhoršovaniu kvality života obyvateľov regiónu a aj hroziacej strate statusu biosférickej rezervácie UNESCO.

 

img

 

Pod otvorený list prezidentke sa podpísali desiatky slovenských osobností, medzi inými napríklad režisér Pavol Barabáš, publicista Ivan Bohúš či aktivista a moderátor Michal Sabo. Zároveň iniciatívu svojím podpisom podporili viacerí prednostovia okresných úradov z Popradu, Kysuckého Nového Mesta, Kežmarku, Brezna či Vranova nad Topľou a Púchova.

 

Možno vás zaujme: SKUTOČNÝ PRÍBEH žurnalistu, ktorý zbiera odpadky prezlečený za Ninju: „Planétu nezachránim. Ale každý môže urobiť svoje málo!“

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies