COVID-19 vážne ohrozuje pacientov po transplantácii

NETKY.SK • 12 Január 2021, 13:20 • 2 min
COVID-19 vážne ohrozuje pacientov po transplantácii

Ministerstvo zdravotníctva SR vyzýva pacientov po transplantáciách, aby kontaktovali lekára transplantačného centra aj pri ľahšom priebehu ochorenia COVID-19. Cieľom výzvy je zlepšiť informovanosť pacientov aj lekárov o potrebe čo najskoršej konzultácie úpravy imunosupresívnych liečiv u pacientov po orgánových transplantáciách SARS-Cov-2 pozitívnych.

slovakia

left justify in out


Ministerstvo zdravotníctva SR vyzýva pacientov po transplantáciách, aby kontaktovali lekára transplantačného centra aj pri ľahšom priebehu ochorenia COVID-19.

Je nutné zvážiť úpravu imunosupresie. Podľa rezortu to môže mať pri liečbe kľúčový význam.


Zuzana Žilinskáhlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre orgánové transplantácie, vyzýva pacientov aj ošetrujúcich lekárov, aby neváhali s konzultáciou.

 

"Cieľom výzvy je zlepšiť informovanosť pacientov aj lekárov o potrebe čo najskoršej konzultácie úpravy imunosupresívnych liečiv u pacientov po orgánových transplantáciách SARS-Cov-2 pozitívnych," upozorňuje Žilinská. 

 

img


Transplantačný program je v dôsledku pandémie COVID-19 obmedzený len na urgentné prípady. Prvýkrát je poúčasťou programového vyhlásenia vlády problematika darcovstva a transplantácií.

 

V roku 2019 bolo na Slovensku vykonaných 259 transplantácií orgánov. Z toho 197-krát sa transplantovala oblička, 41 pečeň a 21 srdce.

Štatistiky za rok 2020 budú k nahliadnutiu koncom júna 2021.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies