V americkom štáte schválili kontroverzný návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 08:09 • 2 min
V americkom štáte schválili kontroverzný návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane

TENNESSEE - Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok (23. 4.) schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami, informuje tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Opatrenie prešlo miestnou Snemovňou reprezentantov po tom, ako ho začiatkom apríla schválil i tamojší Senát. Dostalo sa tým na podpísanie ku guvernérovi štátu Tennessee Billovi Leemu. Ten sa predtým vyjadril, že je „otvorený“ myšlienke nosenia zbraní a údajne nikdy žiadny návrh zákona nevetoval.

V predmetnom právnom predpise sa stanovujú rôzne požiadavky na zamestnancov škôl, aby mohli nosiť zbraň. A to vrátane absolvovania 40 hodín „základnej odbornej prípravy v oblasti školskej polície“ a ďalších 40 hodín odbornej prípravy ročne.

Opatrenie bolo prijaté o niečo viac ako rok po tom, ako útočník 27. marca 2023 spustil paľbu na základnej škole v meste Nashville. Zabil pritom tri deti a troch zamestnancov. Útočníka následne zastrelili policajti.

Republikánmi ovládaný zákonodarný zbor štátu Tennessee vylúčil dvoch demokratických poslancov, ktorí po streľbe organizovali pred miestnym Kapitolom protesty za kontrolu zbraní.

Streľba na školách je v USA mimoriadne častým javom, rovnako ako výzvy na sprísnenie opatrení na kontrolu zbraní.

Federálne opatrenia v tejto oblasti sú však obmedzené. Ponechávajú na štátoch a miestnych zastupiteľstvách, aby prijali vlastné pravidlá týkajúce sa strelných zbraní, ktoré sa môžu v jednotlivých jurisdikciách značne líšiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: CNN / Reuters / Seth Herald
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies