Čoraz viac Poliakov vystupuje z katolíckej cirkvi. Spôsobila to vláda?

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 12:58 • 2 min
Čoraz viac Poliakov vystupuje z katolíckej cirkvi. Spôsobila to vláda?

V Poľsku rastie počet ľudí, ktorí sa chystajú formálne vystúpiť z katolíckej cirkvi. Tvrdia to miestni aktivisti, na ktorých sa odvoláva spravodajský portál Euronews.

slovakia

left justify in out

V krajine rastie nespokojnosť s konaním cirkvi, napríklad pre podporu prísneho interrupčného zákona.

 

Odchádzajú neveriaci? 

Cirkevní predstavitelia v Poľsku tvrdia, že mnohí ľudia opúšťajúci cirkev neboli v prvom rade vôbec nábožní. "Pravdepodobne sú to rozhodnutia ľudí, ktorí v spoločenstve katolíckej cirkvi už dlho formálne neboli," konštatoval riaditeľ odboru katolíckej vedy v diecéze Varšava-Praga Piotr Pierzchala. On sám vraj    zažil len štyri takéto situácie.

 

img


Krzysztof Gwizdala, ktorý je vlastníkom webstránky (www.apostazja.eu) venovanej vystúpeniu z cirkvi, však poukazuje na prudký nárast takýchto prípadov. Tento rok dosiaľ vystavilo žiadosť o vystúpenie z cirkvi3 000 ľudí, čo je šesťnásobne viac ako minulý rok.

 

Cirkev podľa Gwizdalu maskuje skutočný počet ľudí, pretože nie je priaznivý.

 

img

 

"V roku 2020 bolo podľa krakovského biskupa v jeho oblasti zhruba 450 týchto apostázií. V roku 2020 bolo len na mojej webstránke, v tom istom období, 3 000 vyhlásení o vystúpení vygenerovaných v krakovskej diecéze a musíme si uvedomiť, že existuje viac webových stránok, ako je tá moja, s formulármi pripravenými na tlač," povedal.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies