Turecko a Rusko sa dohodli na obchodovaní v rubľoch, krajiny výrazne zvýšia svoju spoluprácu

NETKY.SK • 6 August 2022, 15:23 • 2 min
Turecko a Rusko sa dohodli na obchodovaní v rubľoch, krajiny výrazne zvýšia svoju spoluprácu

ANKARA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že na stretnutí, ktoré sa konalo 5. augusta v Soči s jeho ruským náprotivkom Vladimírom Putinom, bola dosiahnutá dohoda o prechode na bilaterálny obchod v rubľoch.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenia tureckého prezidenta pre novinárov z prezidentského fondu po jeho návrate zo Soči cituje kanál TRT.

 

„Na stretnutí v Soči s Vladimírom Putinom sme sa dohodli na rubli ako menovej jednotke v obchode. Keďže budeme obchodovať v rubľoch, významne sa zvýšia príjmy pre Turecko a Rusko. Okrem toho existuje platobná karta Mir. V súčasnosti ju akceptuje päť našich bánk. V tejto veci ide taktiež o veľký pokrok, ktorý v konečnom dôsledku zlepší podmienky pre pobyt turistov prichádzajúcich z Ruska. Budú môcť nakupovať i platiť za hotely. Počas návštevy viedli rokovania aj šéfovia centrálnych bánk našich krajín,“ povedal Erdogan bez toho, aby spresnil program stretnutia.

 

Z domova: Heger: Na pomoc občanom sme dali takmer desať miliárd, chceme pokračovať v rozvoji a stabilite

 

img

 

Erdogan tiež uviedol, že Turecko a Rusko potvrdili plány na zvýšenie bilaterálneho obchodu až na 100 miliárd dolárov ročne.

 

„Znova sme potvrdili náš cieľ – dostať obchod medzi oboma krajinami na 100 miliárd dolárov. Aby sme to dosiahli, chceme rozvíjať spoluprácu vo všetkých oblastiach vrátane energetiky, obchodu, cestovného ruchu, poľnohospodárstva. Chceme, aby naše obchodovanie bolo vyváženejšie," ozrejmil turecký prezident. 

 

Zo sveta: Šéfka AI na Ukrajine: Amnesty International sa spreneverila svojim hodnotám a šíri dezinformácie

 

img

 

Turecký prezident taktiež oznámil, že na rokovaniach v Soči bolo podpísané i memorandum o cestovnej mape obchodných a hospodárskych vzťahov medzi Tureckom a Ruskou federáciou. 

 

„Náš minister obchodu Mehmet Mus podpísal v Soči s ruským podpredsedom vlády Alexandrom Novakom memorandum – nový plán obchodných a hospodárskych vzťahov medzi oboma krajinami,“ uviedol Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona