Najvyšší hotel, najväčšie jazero, najšikmejšia stavba... – zažite dovolenku slovenských superlatívov!

NETKY.SK • 4 Jún 2023, 10:00 • 2 min
Najvyšší hotel, najväčšie jazero, najšikmejšia stavba... – zažite dovolenku slovenských superlatívov!

Slovensko sa môže pochváliť naozaj mnohými unikátmi, či už v oblasti prírody, architektúry, histórie, alebo ďalších zážitkov, ktoré môžu urobiť tento rok vaše leto nezabudnuteľným. Vydajte sa s nami po stopách zaujímavých superlatívov a urobte si tie „naj“ slovenské prázdniny!

slovakia

left justify in out

Najväčšie a najhlbšie jazero

Týmto prívlastkom sa môže pýšiť Veľké Hincovo Pleso vo Vysokých Tatrách, v Hincovej kotline v Mengusovskej doline. Má plochu viac ako 20 hektárov a hĺbku až 54 metrov. Krásna túra sem vedie zo Štrbského cez Popradské Pleso. V okolí sa môžete vybrať na pekné výlety smerom na Kôprovský štít, Chatu pod Rysmi, či Sliezsky dom.

 

Najvyššie položeným jazerom je zasa Modré Pleso v nadmorskej výške 2 192 m. n. m. Leží v Dolinke pod Sedielkom pod južnou stenou Malého ľadového štítu. Jeho tmavomodré vody bývajú až do leta pokryté snehom a ľadom. Na túru sa sem môžete vybrať len od 16. júna do 31. októbra. Vedie k nemu trasa, spájajúca Malú Studenú dolinu s Javorovou, no pozor, je pomerne náročná.

 

img

Modré pleso

 

Najšikmejšia stavba

Najviditeľnejšia a neprehliadnuteľná dominanta Banskej Bystrice je nepochybne hodinová veža na Námestí SNP. Nie náhodou sa od konca 19. storočia nazývala aj Šikmá veža. Začali ju stavať v 16. storočí v renesančnom štýle, no nadstavbu dostala až koncom 17. storočia v barokovom štýle. Slúžila ako strážna veža, väzenie, miesto pre trubača, dnes je jednou z hlavných atrakcií mesta aj vďaka svojej podivnej statike – od zvislej osi sa postupne odklonila už o 68 centimetrov! Preto musela byť v roku 1959 podchytená a stabilizovaná a vy tak môžete bezpečne vystúpiť po 101 schodoch až nahor a kochať sa výhľadom na Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Kremnické vrchy.

 

Najväčší podzemný jaskynný komplex

Naša národná prírodná pamiatka – Demänovské jaskyne na severnej strane Nízkych Tatier je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. Jeho dominantou je naša najnavštevovanejšia Demänovská jaskyňa Slobody s nádhernými jazierkami, riečkou Demänovka, krasovými útvarmi a impozantnou spleťou siení, chodieb, dómov. Nie náhodou sa o nej hovorí aj ako o najkrajšej zo slovenských jaskýň.

Najväčšou ľadovou jaskyňou je Dobšinská, vďaka svojej unikátnosti od roku 2000 zaradená do svetového prírodného dedičstva. Najstarší nápis (1451) aj najviac druhov netopierov – až 19 - nájdete v Jasovskej jaskyni.

 

img

Slovenská Pisa, alebo hodinová veža v B. Bystrici

 

Najvyššie položený hotel

Jedinečné ubytovanie vo výške 2 634 m. n. m. sa ponúka na Lomnickom štíte, kde môžete zažiť naozaj neopakovateľnú a romantickú noc! Prespať priamo v náručí tatranských štítov, ráno sa nechať očariť tými najkrajšími výhľadmi a božským – to zažijete iba na Lomničáku. Môžete si vybrať izbu Classic, či Comfort, určite nevynechajte espresso (alebo aj niečo tuhšie) v kaviarni Dedo!

img

Na Lomnickom štíte si môžete vychutnať najvyšší nocľah aj espresso.

 

Najvyšší gotický oltár na svete

Chrám sv. Jakuba v Levoči patrí medzi najväčšie gotické kostoly na Slovensku. Jeho dominantou je určite hlavný oltár – najvyšší gotický oltár na svete s výškou 18 metrov a 62 centimetrov od majstra Pavla z Levoče. Patrí zároveň medzi najkrajšie diela stredovekého gotického sochárstva s nesmiernou umeleckou aj historickou cenou.

Najväčším kostolom vôbec je Dóm sv. Alžbety v Košiciach (1 200 m2, kapacita 5 000 ľudí), najstarším je zasa Kostolík sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch, ktorý sa datuje až do 9. storočia.

 

img

Kostolík sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch.

 

Najvyšší vodopád

Kmeťov vodopád so svojou impozantnou výškou až 80 metrov preteká Kôprovou dolinou vo Vysokých Tatrách. Má ľadovcový pôvod a možno sa k nemu dostať trasou z Troch studničiek. Je nádherný, no pohľad vám bude musieť stačiť, priblížiť sa do jeho bezprostrednej blízkosti je nebezpečné a zakázané!

Za jeden z najmohutnejších a určite najkrajších sa považuje aj Vodopád Skok. Má výšku až 30 metrov, vedie k nemu nenáročná túra cez Štrbské Pleso. Najmohutnejší je na jar, v zime z neho vzniká čarovný ľadopád.

 

A ak by ste tých naj ešte nemali dosť, vedzte, že Žitný ostrov je najväčším riečnym ostrovom v Európe, Spišský hrad je najväčším hradom nielen na Slovensku, ale aj v Strednej Európe, najvyššie položený hrad u nás je zasa Liptovský. Najväčšou nádržou čo do plochy je Oravská priehrada, čo do objemu Liptovský Mara. Národná prírodná rezervácia Manínska tiesňava je považovaná za najužšiu tiesňavu, Zádielska tiesňava zasa za najhlbšiu.

 

Šťastnú cestu po Slovensku!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies