Colníci majú za sebou úspešný rok: Vlani zachytili nelegálny tovar aj drogy

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 18:52 • 2 min
Colníci majú za sebou úspešný rok: Vlani zachytili nelegálny tovar aj drogy

BRATISLAVA - Desiatky úspechov v boji proti drogám, nedovolenej preprave nebezpečných materiálov, chránených druhov rastlín či živočíchov má na svojom konte Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS).

slovakia

left justify in out

Za najväčšie za minulý rok považujú štyri, konkrétne sa týkali falzifikátov známych odevných značiek, cigariet, ale aj kokaínu a konope, informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

 

Na základe anonymného oznámenia odhalili v decembri 2014 príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy spolu s bratislavskými colníkmi falzifikáty textilného tovaru, ktoré by sa na trhu mohli predať za takmer 700-tisíc eur. Falošné výrobky značiek Nike, Puma, Adidas, Kappa, Hilfiger, Reebok či Lacoste sa našli v sklade priemyselného areálu v obci Most pri Bratislave. Vlastníkom skladu bola osoba čínskej národnosti. 

 

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, počas roka 2014 sa Kriminálny úrad finančnej správy zaoberal aj prípadom s krycím názvom Letec. V spolupráci s políciou sa podarilo zadržať dvoch mužov, ktorí pašovali omamné a psychotropné látky z Južnej Ameriky do Európskej únie. Kokaín väčšinou prevážali v dutinách tela, pričom prehltli minimálne jeden kilogram kapslí. Odberateľmi boli Nigérijci pôsobiaci v Španielsku, Holandsku a vo Veľkej Británii. "Organizátorom kuriérskych ciest bol Branislav G. z Nových Zámkov. Jeho komplica Petra K., takisto z Nových Zámkov, zadržala polícia v decembri na letisku v Taliansku. Mal pri sebe 1,89 kg kokaínu. Z takéhoto množstva dá vyrobiť 11 400 dávok, ich hodnota na čiernom trhu by bola 285 000 eur. Počas vyšetrovania bolo predvedených ďalších osem osôb. Tie potvrdili nelegálnu trestnú činnosť Branislava G.," informovala ďalej Macíková. 

 

Finančná správa sa dlhodobo sústreďuje aj na pašovanie cigariet. Napríklad vlani v októbri chytili pašeráka, ktorý v osobnom aute prevážal 100 tisíc kusov (500 kartónov) cigariet čínskej značky bez platnej kontrolnej známky SR. Finančný únik na spotrebnej dani a DPH v tomto prípade vyčíslili na 12 180,80 eur. Pašerák, 57-ročný Jozef G. z obce Lekárovce v okrese Sobrance sa pokúsil príslušníkom Kriminálneho úradu finančnej správy autom utiecť. Nereagoval na opakované výzvy, ani varovné výstrely. Odbočil na lesnú cestu a nakoniec sa dal na útek pešo. Naháňačka sa skončila pri hrádzi rieky Uh pred obcou Lekárovce, pripomenula Macíková a dodala, že muža už v minulosti chytili pri preprave nelegálnych tabakových výrobkov. 

 

Rovnako v októbri minulého roka sa stal aj ďalší prípad, pri ktorom sa podarilo nájsť pri kontrole auta na hraničnom priechode Brodské štyri plastové vrecia s 12,5 kg konope v celkovej hodnote približne 125 tisíc eur. "Drogu prevážal v osobnom aute Daniel H. z obce Diakovce. Služobný pes označil batožinu, ktorá sa nachádzala na zadných sedadlách. Na prípade spolupracovali aj trnavskí colníci. Mladý muž skončil vo väzbe," dodáva sa v tlačovej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies