Záchranári v prvej línii si finančne prilepšia, sľubuje minister Lengvarský

NETKY.SK • 20 Október 2021, 18:14 • 2 min
Záchranári v prvej línii si finančne prilepšia, sľubuje minister Lengvarský

BRATISLAVA - Minister Lengvarský očakáva rapídny nárast infikovaných koncom októbra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po zamestnancoch pôsobiacich na nemocničných COVID oddeleniach dostanú 7-eurový príplatok aj záchranári za prácu v prvej línii. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

 

Zdravotníci v prvej línii

Dopnil, že príplatky sa zamestnancom na COVID oddeleniach začnú vyplácať od času, keď počet pacientov v nemocniciach presiahne tisíc. Nárok na príplatok majú všetci, ktorí sa starajú o pacientov so suspektným alebo potvrdeným ochorením COVID-19.

 

"Tí, ktorí boli v službách, budú mať nejaký paušál, ktorý sa im objaví vo výplate," povedal minister s tým, že vyplácanie bude prebiehať tak ako počas druhej vlny pandémie. 

 

Rapídny nárast infikovaných

Šéf rezortu zdravotníctva na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády tiež vyhlásil, že na konci októbra očakáva denne 2 500 až 3 500 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

 

Ministerstvo predpokladá denné príjmy pacientov na úrovni 150 až 250. Počet hospitalizovaných by mohol dosiahnuť 1 600 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii by mohlo byť do 170 pacientov.

 

"Denný priemer úmrtí očakávame medzi 23 až 32 osôb a celkový priemer za október 450 až 550 ľudí," podotkol Lengvarský s tým, že epidemický vývoj kopíruje predpoklady.

 

"Sme na 19 percentách obsadenosti nemocníc, ale vidíme veľké regionálne rozdiely," povedal minister. Poukázal pritom na nemocnicu v Prešove, kde je zaplnených 44 percent maximálnej kapacity, zatiaľ čo v Nitre len približne 7 percent.

 

Minulý týždeň pribudlo za každý deň priemerne 2 438 nových prípadov ochorenia COVID-19. Príjmov v nemocniciach bolo 736, čo je o 52 viac ako týždeň predtým. Počet hospitalizovaných vzrástol o 22 percent na 966.

 

Výhody pre zaočkovaných

Lengvarský v súvislosti s blížiacimi sa Dušičkami neuvažuje nad sprísnením cestovania ani nad zavedením celoplošného testovania. Vo štvrtok (21. októbra) by sa malo konzílium odborníkov zaoberať aj výhodami pre zaočkovaných v tzv. čiernych okresoch.

 

"Nechcem vstupovať do toho, do ktorých opatrení je možné siahnuť a do ktorých nie," podotkol minister. Od pondelka (25. októbra) bude desať okresov v čiernej fáze. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 30 okresov. Červených okresov bude 27, oranžových 12.

 

Súvisiaci článok: Epidemická situácia na Slovensku sa zhoršuje. Od pondelka bude v čiernej fáze už 10 okresov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies