Biden označil svoju návštevu Saudskej Arábie za dôležitú zo strategického hľadiska

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 10:19 • 2 min
Biden označil svoju návštevu Saudskej Arábie za dôležitú zo strategického hľadiska

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden uviedol, že jeho cesta do Saudskej Arábie v rámci blízkovýchodného turné, ktoré sa uskutoční od 13. do 16. júla, zohráva dôležitú úlohu z hľadiska konfrontácie Washingtonu s Moskvou a Pekingom.

slovakia

left justify in out

„Bezpečnejší a jednotnejší Blízky východ prospieva Američanom v mnohých smeroch. Jeho vodné cesty sú kľúčové pre globálny obchod a dodávateľské reťazce, na ktoré sa spoliehame. Jeho energetické zdroje sú životne dôležité na zmiernenie vplyvu vojny na globálne dodávky Ruska a Ukrajiny,“ napísal americký líder vo zverejnenom článku The Washington Post.

 

img

 

„Viem, že veľa ľudí nesúhlasí s mojím rozhodnutím ísť do Saudskej Arábie,“ zdôraznil prezident. No táto návšteva je podľa neho dôležitá zo strategického hľadiska. „Mojou úlohou prezidenta je udržiavať našu krajinu silnú a bezpečnú. Musíme čeliť ruskej agresii, urobiť všetko pre to, aby sme vyhrali súťaž s Čínou, a pracovať na posilnení stability v dôležitom regióne sveta. Aby sme dosiahli tieto ciele, musíme sa priamo spojiť s krajinami, ktoré môžu ovplyvniť tento výsledok. Saudská Arábia je jednou z týchto krajín,“ povedal Biden.

 

 

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou sa zhoršili po vražde novinára Džamála Khashoggiho v roku 2018, ktorý bol známy svojimi kritickými článkami o politike Rijádu. Od roku 2017 žíl v USA, kde spolupracoval s novinami The Washington Post. Khashoggi zmizol 2. októbra 2018 po návšteve generálneho konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule. Dňa 20. októbra toho istého roku saudskoarabské úrady informovali, že novinár bol zabitý v budove diplomatickej misie v dôsledku konfliktu.

 

Vo februári 2021 úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby USA zverejnil správu o atentáte na Khashoggiho. Podľa americkej strany saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salmán operáciu schválil, pretože novinára považoval za hrozbu.

 

 

Americká administratíva objavila o zavedení vízových sankcií voči 76 občanom kráľovstva, o ktorých sa predpokladá, že ohrozovali disidentov v zahraničí a podieľali sa na vražde Khashoggiho. Rijád kategoricky odmietol závery Wasingtonu. Biden vo svete vraždy novinára sľúbil, že zo Saudskej Arábie urobí izolovanú krajinu.

 

img

 

Bidenova cesta.

 

Turné na Blízkom východe, v rámci ktorého americký líder navštívi Izrael, Západný breh rieky Jordán a Saudskú Arábiu, sa uskutoční, ako už skôr oznámil Biely dom v dňoch 13. až 16. júla. Americký líder, podľa denníka The New York Times, má v úmysle počas návštevy Saudskej Arábie obnoviť vzťahy medzi oboma krajinami. Návšteva bude zameraná na pokus o zníženie cien ropy vzhľadom na snahy Washingtonu izolovať Rusko kvôli situácii okolo Ukrajiny.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/15176269



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies