Čo robiť v prípade, keď je tornádo?

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 16:35 • 2 min
Čo robiť v prípade, keď je tornádo?

Vzhľadom na situáciu, ktorá nastala 24. júna v susednej Českej republike, by sme mali myslieť na našu bezpečnosť počas potencionálnej hrozby tornáda. Viete ako jednať, keď vás zastihne tornádo?

slovakia

left justify in out

V prvom rade je dôležité zachovať absolútny pokoj. Nepodľahnúť panike a mať nachystaný záložný plán, či bezpečnostný balíček. 

 

img

 

Bezpečnostný balíček

Balíček by mal obsahovať pitnú vodu, trvanlivé potraviny, lieky, lekárničku a kópie dokladov. Prípadne rezervný finančný obnos. Dôležitý je i zoznam telefónnych čísel, ktoré by sme mohli potrebovať v prípade núdze. Odborníci odporúčajú mať nachystané rezervné batérie, generátor, svietidlá a rádio.

 

img

 

Prečítajte si: Je len otázkou času, kedy môže tornádo postihnúť aj Slovensko

 

Ak máte deti, ubezpečte sa, či vedia, čo je to tornádo, a ako konať, v prípade, že ich zastihne vo vašej neprítomnosti. Vždy myslite i na ostatných členov rodiny, či zdravotne znevýhodnených susedov, alebo priateľov.

 

img

 

Čo ak vás tornádo zastihne vonku?

Ak vás tornádo zastihne vonku a nemáte nablízku žiadnu bezpečnú budovu, pohľadajte priekopu, do ktorej si ihneď ľahnite tvárou k zemi. Rukami, či taškou, alebo bundou, si chráňte hlavu. Vyhnite sa stromom, lesom a blízkosti elektrického vedenia. Tatiež sa neschovávajte pod most alebo nadjazd. Mohli by sa na vás zrútiť.

 

img

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Českom sa prehnalo tornádo! Bolo lokalizované len kúsok od slovenských hraníc!

 

Čo ak ste počas tornáda v aute?

Mohla by nastať situácia, že vás tornádo prekvapí, počas jazdy autom. Nikdy sa nesnažte predbehnúť svojim dopravným prostriedkom tornádo. Odborníci naznačili, že je lepšie držať sa v pravej línii tornáda. Okamžite zastavte auto mimo vozovky, a nechajte si zapnuté bezpečnostné pásy. Rukami, alebo čímkoľvek, čo máte k dipozícii, si chráňte najmä hlavu. Nestojte pod mostom, nadjazdom, či pod stromami. Ak je to možné, nájdite parkovisko v suteréne.

 

img

 

Čo ak vás tornádo zastihne v dome?

Ak sa nachádzate v mobilnom dome, čo najskôr ho opustite. Podľa Národnej meteorologickej služby sa totiž  takmer 40% úmrtí počas tornáda udialo práve v mobilných domoch.

 

img

 

Ak ste v bytovom dome, či vo výškovej budove okamžite nájdite suterén. V žiadnom prípade nepoužívajte výťah! V príade, že nestihnete ísť do suterénu, ukryte sa v miestnosti v strede bytu, či budovy, najlepšie bez okien. Zatvorte okná a dvere. Niečo podobné platí i pre bežný nízkopodlažný dom.

 

img

 

Ak nemáte suterén, skryte sa v najstrednejšej miestnosti bez okien. Obklopte alebo prikryte sa pevnými kusmi nábytku, odporúča sa napríklad i plechová vaňa. Chrániť sa môžete i matracmi, dekami, či paplónmi a spacákmi. Nikdy si nelíhajte pod stôl, alebo klavír, či vedľa ťažkých, alebo elektrických spotrebičov. Obujte si topánky. Ak máte k dispozícii prilbu, nasaďte si ju na hlavu.

 

img

 

Nevychádzajte zo zvedavosti von, počkajte kým úplne utíchne hluk tornáda a búrky. Než vyjdete z úkrytu, pokúste sa zistiť stav situácie prostredníctvom médií, mobilného telefónu  alebo rádia. Samozrejme, ak vám to umožní vaša situácia. Po výjdení z úkrytu si dávajte pozor na vodu, elektrinu alebo oheň. To isté platí i pre kaluže v exteriéri, ktoré sa dotýkajú elektrického vedenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies