Zvolanie Bezpečnostnej rady SR predstavuje značný signál o vážnosti situácie

NETKY.SK • 18 August 2023, 10:25 • 2 min
Zvolanie Bezpečnostnej rady SR predstavuje značný signál o vážnosti situácie

Bratislava-Zhluk viacerých káuz, ktoré sa nedávno udiali v slovenskej politike, podnietili premiéra k zvolaniu poradného orgánu vlády

slovakia

left justify in out

Nepriaznivá politická situácia v našej krajine hustne zo dňa na deň. Politické strany sa snažia prilákať občanov k volebným urnám, aby im venovali svoj hlas. Okrem toho sa však dejú aj iné závažné záležitosti, ako je zatýkanie a odvolávanie dôležitých osôb či zisťovanie dôkazov o vynášaní dôležitých informácií zo štátnych inštitúcií. Okrem pravdepodobného prezidentského kandidáta Jána Kubiša, ktorý požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o upokojenie situácie, sa do práce púšťa aj premiér Ľudovít Ódor a zvoláva bezpečnostnú radu.

 

 

Zvolanie Bezpečnostnej rady SR pre zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v bezpečnostných zložkách štátu je signálom o vážnosti situácie. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Premiér Ľudovít Ódor po vyhodnotení aktuálnej situácie v spojitosti s policajnými zásahmi rozhodol o zvolaní Bezpečnostnej rady SR na piatok 18. augusta 2023. Slovenská informačná služba (SIS), ako aj Národný bezpečnostný úrad sú podľa Hrabka významné bezpečnostné a spravodajské inštitúcie štátu. Polícia preto podľa neho musela mať k dispozícii dôkazy, ak sa odhodlala obviniť viacerých bývalých alebo súčasných príslušníkov týchto inštitúcií.

"Vieme, že premiér Ódor po nástupe do funkcie neodvolal súčasného šéfa SIS. Polícia však musí postupovať na základe nejakých dôkazov, ktorých oprávnenosť preverí čas," pripomenul, že právo nominovať riaditeľa SIS má predseda vlády.

Juraj Hrabko zároveň upozornil, že v priebehu tohto volebného obdobia už k jednej výmene na čele SIS prišlo a príliš časté zmeny vedenia tejto inštitúcii neprospievajú. V priebehu týždňa ide podľa Hrabka už o druhú politicky citlivú policajnú kauzu. Aj keď sa práca polície nemôže riadiť podľa volebného cyklu, ale podľa komplexnosti získaných dôkazov, politický rozmer tejto kauzy bude podľa publicistu obrovský práve preto, lebo je krátko pred voľbami. "Vieme, ktoré strany to využijú vo svoj prospech a ktoré strany nebudú mať žiadnu inú obranu, ako používanie floskúl, že ide o právny štát a (policajti) musia zasiahnuť, keď sa mozaika doskladá," konštatoval publicista.

 

Na otázku, či Juraj Hrabko považuje za reálny scenár, podľa ktorého by vláda premiéra Ódora pokračovala vo funkcii aj prvé mesiace po voľbách, odpovedal, že táto vláda skončí, až keď prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú. Nepredpokladá však, že by umelo predlžovala pôsobenie úradníckeho kabinetu. "Existuje aj istý časový rámec, prezidentka má podľa ústavy povinnosť zvolať ustanovujúcu schôdzu parlamentu do 30 dní. Je tam poistka, ak by tak prezidentka nechcela urobiť, parlament sa na ustanovujúcej schôdzi zíde sám," povedal s tým, že na ustanovujúcej schôdzi parlamentu už bude pravdepodobne vidno kontúry nového rozdelenia moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies