Prevádzkovateľ elektrárne Fukušima bol vyzvaný k zaisteniu jadrovej bezpečnosti. Únik rádioaktívnej vody sa stal aj v minulosti

NETKY.SK • 22 Február 2024, 15:30 • 2 min
Prevádzkovateľ elektrárne Fukušima bol vyzvaný k zaisteniu jadrovej bezpečnosti. Únik rádioaktívnej vody sa stal aj v minulosti

Japonský minister priemyslu vyzval prevádzkovateľa jadrovej elektrárne Fukušima Daiči, aby prijal dôkladné opatrenia na zaistenie bezpečnosti po sérii incidentov s únikom rádioaktívnej vody z elektrárne.

slovakia

left justify in out

Minister hospodárstva, obchodu a priemyslu Ken Saito povedal prezidentovi spoločnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO) Tomoakimu Kobajakawovi, že chce, aby "vedenie podniklo aktívne kroky na zabránenie opakovania a zaistenie bezpečnosti" po tom, čo začiatkom tohto mesiaca unikli z komplexu postihnutého katastrofou tony vody s rádioaktívnymi materiálmi.

Saito uviedol, že tento incident "vyvolal znepokojenie v Japonsku i v zahraničí a bude brániť dokončeniu vyraďovania elektrárne z prevádzky", a vyzval spoločnosť TEPCO, aby vyšetrila všetky možné faktory, ktoré viedli k ľudskej chybe, a aby investovala do technológií, ktoré eliminujú potrebu manuálnej obsluhy.

Kobayakawa sa ospravedlnil a povedal, že z bezpečnostného hľadiska by k problémom nemalo dochádzať a berie ich veľmi vážne.

Podľa spoločnosti TEPCO k úniku došlo 7. februára z vývodu pripojeného k zariadeniu na čistenie vody kontaminovanej jadrovými látkami, ktorá sa hromadila v komplexe. Za príčinu incidentu sa považuje ľudská chyba, keďže 10 zo 16 ventilov zariadenia, ktoré mali byť uzavreté, bolo otvorených.

V októbri minulého roka došlo v ochromenej jadrovej elektrárni k ďalšiemu incidentu, pri ktorom bolo päť pracovníkov priamo vystavených tekutému odpadu obsahujúcemu rádioaktívne materiály. Minister vyzval spoločnosť TEPCO, aby vykonala analýzu s cieľom zistiť, či tieto incidenty majú niečo spoločné.

V elektrárni vzniká obrovské množstvo vody kontaminovanej rádioaktívnymi látkami z chladenia jadrového paliva v reaktorových budovách, ktoré sa teraz skladuje v nádržiach v jadrovej elektrárni.

V auguste 2023 začalo Japonsko vypúšťať odpadové vody z Fukušimy do Tichého oceánu napriek opakovaným námietkam vlád a komunít, environmentálnych skupín, mimovládnych organizácií a protijadrových hnutí v Japonsku a tichomorskom regióne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Jadrová elektráreň Fukušima / Nuclear
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies