Čo hovoria európski lídri na vojnu na Ukrajine a čo očakávajú?

NETKY.SK • 27 Apríl 2022, 12:48 • 2 min
Čo hovoria európski lídri na vojnu na Ukrajine a čo očakávajú?

BRATISLAVA - Vrcholní predstavitelia Európskej únie (EÚ) prejavujú Ukrajine solidaritu po tom, ako sa Rusko rozhodlo napadnúť krajinu a sľubujú ďalšiu pomoc. Aký bude ďalší vývoj?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová navštívila Kyjev začiatkom apríla a stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským, pričom jasne vyhlásila, že EÚ musí pomôcť Ukrajine.

 

„Musíme sa rozhodnúť. Buď zachránime Ukrajinu, alebo sa jej obrátime chrbtom. V takom prípade ukážeme chrbát krajine, ktorá k nám vzhliada ako k demokratickému lídrovi, globálnej politickej moci chrániacej slobodu po celom svete,“ vyhlásila a prisľúbila pomoc s obnovou ukrajinských miest.

 

Na stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom uviedla, že sankcie voči Rusku budú pokračovať a budú prísnejšie.

 

 

Prečítajte si tiež: Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť dohodu diplomatickou cestou, uviedol Putin

 

V stredu 20. apríla pricestoval do Kyjeva aj predseda Európskej rady Charles Michel. V stanovisku vyhlásil, že na vlastné oči videl dôkazy o vojnových zločinoch, ktoré musia potrestať. „Potrestáme ich. Musia zaplatiť za to, čo tu napáchali,“ povedal. Zdôraznil, že Ukrajina dostane od EÚ ďalšiu vojenskú, humanitárnu, finančnú aj politickú pomoc. Na Rusko podľa neho treba vyvinúť čo najväčší tlak, aby ukončilo vojnu.

 

img

 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas pondelkového stretnutia s indickým premiérom Naréndrom Módím povedala, že Rusko porušuje medzinárodné práva, čo videla na vlastné oči počas návštevy v Buči, kde s ňou bol aj premiér SR Eduard Heger.

 

Povedala, že vojna ovplyvní vývoj počas nasledujúcich rokov nielen v Európe, ale aj v indo-pacifickom regióne. „Toto je kľúčový moment. Naše rozhodnutia v týchto dňoch budú formovať nasledujúce desaťročia.“ 

 

img

 

Upozornila tiež na blízky vzťah Ruska s Čínou, ktorý podľa nej nemá žiadne obmedzenia a môže ovplyvniť medzinárodné smerovanie. „V Európe vnímame ruskú agresiu ako priamu hrozbu pre našu bezpečnosť,“ uzavrela. 

 

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell potvrdil, že únia bude aj naďalej vojensky podporovať Ukrajinu, no bude dbať na to, aby sa nestala priamym účastníkom konfliktu. V najnovšom rozhovore pre France 24 vyhlásil, že očakáva úplný zákaz dovozu ruskej ropy s cieľom odstrihnúť Moskvu od financovania vojny.

 

img

 

Možno vás zaujme: Lavrov považuje Zelenského za dobrého herca. Ako sa podľa neho skončí vojna?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies