Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
Zatvoriť
Časová os: Koronavírus
26. sep. 2020Edita
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Tento článok sa nachádza v sérii Koronavírus. Otvorte časovú os udalostí.
Peter Ďurčák, manažér kvality v spoločnosti Fekollini
Peter Ďurčák, manažér kvality v spoločnosti Fekollini
14.08.2020 16:23 Domov
REPORTÁŽ: Zodpovedný prístup vedenia Fekollini pravdepodobne zachránil výrobu
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.08.2020 16:23 Domov

REPORTÁŽ: Zodpovedný prístup vedenia Fekollini pravdepodobne zachránil výrobu



Spoločnosť Fekollini, ktorá sa stala v posledných dňoch ohniskom nákazy, investovala do plošného testovania svojich zamestnancov takmer 40-tisíc eur. Kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zároveň nepotvrdila žiadne pochybenia pri výrobe.


 

Spoločnosť Fekollini, ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou bagiet v Sládkovičove sa v posledných dňoch stala ohniskom nákazy. Z 566 otestovaných zamestnancov sa nákaza Covid-19 potvrdila u 32 pracovníkov prevažne zo zahraničia. Tí sú momentálne izolovaní v priestoroch neďalekej ubytovne. Manažér firmy Andrej Gerstner pre redakciu netky.sk priblížil aktuálnu situáciu vo fabrike, ako aj hygienické štandardy platné vo výrobe. 


Nákaza sa rozšírila z externého prostredia
Nákaza sa medzi zamestnancov rozšírila prostredníctvom dodávateľskej firmy, s ktorou Fekollini spolupracuje. Pri dohľadávaní úzkych kontaktov z infikovanou osobou sa tak preukázal aj úzky kontakt s jedným so zamestnancom Fekollini.

 

"V rámci ochrany našich zamestnancov, našich partnerov a ich rodín, sme okamžite pristúpili k celoplošnému testovaniu," vysvetľuje manažér. 

 

 

Na otázku, či sa spoločnosť neobáva o pokles dôvery zo strany zákazníkov Gerstner uviedol, že spoločnosť korektne rieši a komunikuje vzniknutú situáciu na základe faktov. "Preto pevne veríme, že to našu spoločnosť, ako aj naše obcodné vzťahy naopak posilní," okomentoval manažér. 

 

Vo firme platia nadštandartné hygienické opatrenia
Stiahnutie bagiet a sendvičov z trhu spoločnosť neplánuje, keďže na základe vyhlásenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, neexistuje dôkaz, že by potraviny v súvislosti s Covid-19 predstavovali pre verejnosť nejaké riziko. Za hlavný spôsob prenosu nákazy sa považuje prenos z človeka na človeka. 


Ako uviedol Gerstner, aj napriek výpadku zamestnancov výroba pokračuje v bežnom režime. Zároveň zdôraznil, že vo firme platia od februára prísne hygienické opatrenia, ktoré sú aj za bežných okolností veľmi prísne.

 


"Šírenie nákazy Covid-19 v našej firme je absolutne nemožné pri dodržaní nadštandartných hygienických predpisov," uviedol manažér. 

 

Plošné testovanie v hodnote desiatok tisíc eur

To, že Fekolliny ochranu zdravia svojich zamestnancov myslí naozaj vážne, svedčí aj skutočnosť, že testovanie uskutočnila na svoje náklady. Jedno plošné testovanie všetkých zamestnancov pritom spoločnosť vyšlo na takmer 40-tisíc eur. Gerstner taktiež zdôraznil, že testovanie pracovníkov prebieha už niekoľko mesiacov. 

 

Zamestnanci prichádzajúci z externého prostredia sa povinne podrobili 5-dňovej karanténe a následne podstúpili test. Ak bol výsledok negatívny, následne sa mohli zaradiť do pracovného procesu. 

 

Potravinári pochybenia nepotvrdili

"Na výrobe našich výrobkov sa podieľa kvantum zamestnancov, ktorí pri dodržiavaní najvyšších hygienických štandardov zabezpečujú bezpečnosť výsledného produktu," uviedol manažér kvality Peter Ďurčák.

 

"Naša spoločnosť ako potravinová prevádzka podlieha pravidelným úradným kontrolám zo strany štátu. Tieto kontroly vykonáva Regionálna veterinárna a potravinová správa v Galante. Jednou z takýchto kontrol sme mali aj včera (štvrtok 14. augusta). Výsledky kontroly potvrdili dodržiavanie našich každodenných aj mimoriadnych hygienických opatrení, ktoré máme nastavené," informoval Ďurčák. 

 


Dodal, že medzi každodenné patrí hygiena zamestnancov, čo v praxi znamená, že všetci sú vybavení jednorázovými overalmi, rúškami, rukavicami či ochrannými návlekmi na topánkach.

 

Zároveň na dennej báze prebieha dezinfekcia všetkých priestorov výroby, ktoré sú vybavené technikou využívanou na operačných sálach.


"Už 26. februára sme vytvorili dekontaminačný tím, ktorí každý deň a každú noc dezinfikuje všetky výrobné ale aj nevýrobné priestory fabriky. Máme automatické fogery s prípravkami na báze peroxidu a aktívneho striebra robia dekontamináciu vzduchu," uzavrel manažér kvality. 

 

Podporu spoločnosti v tejto situácii vyjadrila aj naša slalomárska hviezda Petra Vlhová.

 

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú ochranné rúška jednorázové, ochanné rúška textilné a dezinfekčné gély.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky/Katarína Žáková

Foto:  Netky Maroš Bednár, Facebook



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok