REPORTÁŽ: Zodpovedný prístup vedenia Fekollini pravdepodobne zachránil výrobu

NETKY.SK • 14 August 2020, 16:23 • 2 min
REPORTÁŽ: Zodpovedný prístup vedenia Fekollini pravdepodobne zachránil výrobu

Spoločnosť Fekollini, ktorá sa stala v posledných dňoch ohniskom nákazy, investovala do plošného testovania svojich zamestnancov takmer 40-tisíc eur. Kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zároveň nepotvrdila žiadne pochybenia pri výrobe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Spoločnosť Fekollini, ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou bagiet v Sládkovičove sa v posledných dňoch stala ohniskom nákazy. Z 566 otestovaných zamestnancov sa nákaza Covid-19 potvrdila u 32 pracovníkov prevažne zo zahraničia. Tí sú momentálne izolovaní v priestoroch neďalekej ubytovne. Manažér firmy Andrej Gerstner pre redakciu netky.sk priblížil aktuálnu situáciu vo fabrike, ako aj hygienické štandardy platné vo výrobe. 


Nákaza sa rozšírila z externého prostredia
Nákaza sa medzi zamestnancov rozšírila prostredníctvom dodávateľskej firmy, s ktorou Fekollini spolupracuje. Pri dohľadávaní úzkych kontaktov z infikovanou osobou sa tak preukázal aj úzky kontakt s jedným so zamestnancom Fekollini.

 

"V rámci ochrany našich zamestnancov, našich partnerov a ich rodín, sme okamžite pristúpili k celoplošnému testovaniu," vysvetľuje manažér. 

 

img

 

Na otázku, či sa spoločnosť neobáva o pokles dôvery zo strany zákazníkov Gerstner uviedol, že spoločnosť korektne rieši a komunikuje vzniknutú situáciu na základe faktov. "Preto pevne veríme, že to našu spoločnosť, ako aj naše obcodné vzťahy naopak posilní," okomentoval manažér. 

 

Vo firme platia nadštandartné hygienické opatrenia
Stiahnutie bagiet a sendvičov z trhu spoločnosť neplánuje, keďže na základe vyhlásenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, neexistuje dôkaz, že by potraviny v súvislosti s Covid-19 predstavovali pre verejnosť nejaké riziko. Za hlavný spôsob prenosu nákazy sa považuje prenos z človeka na človeka. 


Ako uviedol Gerstner, aj napriek výpadku zamestnancov výroba pokračuje v bežnom režime. Zároveň zdôraznil, že vo firme platia od februára prísne hygienické opatrenia, ktoré sú aj za bežných okolností veľmi prísne.

 

img


"Šírenie nákazy Covid-19 v našej firme je absolutne nemožné pri dodržaní nadštandartných hygienických predpisov," uviedol manažér. 

 

Plošné testovanie v hodnote desiatok tisíc eur

To, že Fekolliny ochranu zdravia svojich zamestnancov myslí naozaj vážne, svedčí aj skutočnosť, že testovanie uskutočnila na svoje náklady. Jedno plošné testovanie všetkých zamestnancov pritom spoločnosť vyšlo na takmer 40-tisíc eur. Gerstner taktiež zdôraznil, že testovanie pracovníkov prebieha už niekoľko mesiacov. 

 

Zamestnanci prichádzajúci z externého prostredia sa povinne podrobili 5-dňovej karanténe a následne podstúpili test. Ak bol výsledok negatívny, následne sa mohli zaradiť do pracovného procesu. 

 

Potravinári pochybenia nepotvrdili

"Na výrobe našich výrobkov sa podieľa kvantum zamestnancov, ktorí pri dodržiavaní najvyšších hygienických štandardov zabezpečujú bezpečnosť výsledného produktu," uviedol manažér kvality Peter Ďurčák.

 

"Naša spoločnosť ako potravinová prevádzka podlieha pravidelným úradným kontrolám zo strany štátu. Tieto kontroly vykonáva Regionálna veterinárna a potravinová správa v Galante. Jednou z takýchto kontrol sme mali aj včera (štvrtok 14. augusta). Výsledky kontroly potvrdili dodržiavanie našich každodenných aj mimoriadnych hygienických opatrení, ktoré máme nastavené," informoval Ďurčák. 

 

img


Dodal, že medzi každodenné patrí hygiena zamestnancov, čo v praxi znamená, že všetci sú vybavení jednorázovými overalmi, rúškami, rukavicami či ochrannými návlekmi na topánkach.

 

Zároveň na dennej báze prebieha dezinfekcia všetkých priestorov výroby, ktoré sú vybavené technikou využívanou na operačných sálach.


"Už 26. februára sme vytvorili dekontaminačný tím, ktorí každý deň a každú noc dezinfikuje všetky výrobné ale aj nevýrobné priestory fabriky. Máme automatické fogery s prípravkami na báze peroxidu a aktívneho striebra robia dekontamináciu vzduchu," uzavrel manažér kvality. 

 

Podporu spoločnosti v tejto situácii vyjadrila aj naša slalomárska hviezda Petra Vlhová.

 

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú ochranné rúška jednorázové, ochanné rúška textilné a dezinfekčné gély.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona