Nepotláčajte svoje emócie: Od rozhodovania až po väčšiu odolnosť. Prečítajte si, prečo je prežívanie pocitov také dôležité

NETKY.SK • 24 November 2023, 19:00 • 2 min
Nepotláčajte svoje emócie: Od rozhodovania až po väčšiu odolnosť. Prečítajte si, prečo je prežívanie pocitov také dôležité

Odolávanie našim emocionálnym zážitkom v skutočnosti zvyšuje naše utrpenie. Keď cítime bolesť, naším prirodzeným inštinktom je pokúsiť sa ju zbaviť. To môže viesť k potlačeniu bolesti, ak je emocionálna. Ale emócia je energia a bez toho, aby mala vývod, sa zhromažďuje v tele.

slovakia

left justify in out

Prírodovedec Charles Darwin bol jedným z prvých výskumníkov, ktorí vedecky skúmali emócie. Veril, že emócie umožňujú ľuďom aj zvieratám prežiť a rozmnožovať sa. Naznačil, že emocionálne prejavy by tiež mohli hrať dôležitú úlohu v bezpečnosti a prežití. Ak by ste narazili na syčivé alebo pľuvajúce zviera, jasne by to naznačovalo, že stvorenie bolo nahnevané a bránilo sa, čo vás viedlo k tomu, aby ste ustúpili a vyhli sa možnému nebezpečenstvu.

Odolávanie je kontraproduktívne

Odolávanie našim emocionálnym zážitkom v skutočnosti zvyšuje naše utrpenie. Keď cítime bolesť, naším prirodzeným inštinktom je pokúsiť sa ju zbaviť. To môže viesť k potlačeniu bolesti, ak je emocionálna. Ale emócia je energia a bez toho, aby mala vývod, sa zhromažďuje v tele. 

Takže bolesť, ktorej odolávame, v skutočnosti zvyšuje naše utrpenie tým, že je neustále prítomná emocionálna energia. Uznanie a vyjadrenie nášho ublíženia a bolesti môže v skutočnosti spôsobiť naopak tým, že zvýši našu toleranciu bolesti. 

Fyzické zdravie a emócie

Väčšina ľudí si myslí, že vyjadrovanie emócií je dobré pre naše duševné a emocionálne zdravie, čo je pravda, ale stále viac výskumov ukazuje, že vyjadrovanie emócií je dobré aj pre naše fyzické zdravie. Aktívne zadržiavanie emócií je tvrdá práca, ktorá môže z nášho tela odčerpať energiu. To môže negatívne ovplyvniť fungovanie nášho imunitného systému, nášho srdca a cievneho systému a dokonca aj nášho mozgu a nervového systému. 

Blokované a potlačené emócie sú spojené s fyzickými problémami, ako sú srdcové choroby, črevné problémy, bolesti hlavy, nespavosť a autoimunitné poruchy (autoimunitné ochorenie je označenie pre skupinu ochorení, pri ktorých imunitný systém napáda vlastné bunky, pozn.red).

Spájajú ľudí

Emócie sú pre iných ľudí podnetom, aby nám viac rozumeli a súviseli s našimi skúsenosťami. Vyjadrovaním svojich emócií dávame iným ľuďom dôležité informácie súvisiace s tým, kto sme ako človek, na čom nám záleží a čo si ceníme alebo čo by sme mohli v určitých momentoch potrebovať. Keď vyjadrujeme zraniteľné emócie, ako je smútok, bolesť alebo strach s inými ľuďmi, na ktorých nám záleží, v skutočnosti to vytvára puto s touto inou osobou, vďaka čomu je vzťah hlbší, zmysluplnejší a intímnejší.

Skvelá empatia

Ďalšou výhodou citlivosti je, že môžete mať veľmi hlboký súcit a pochopenie pre problémy, ktorým čelia iní ľudia. Pokiaľ nevstrebávate problémy iných ľudí alebo si nemyslíte, že ste zodpovedný za ich nápravu, byť citlivým jedincom môže prispieť k tomu, že budete skutočne starostlivým človekom.

Radosť zo života

Ak ste veľmi citliví, možno sa budete musieť vyrovnať s pociťovaním ťažkých emócií intenzívnejšie ako niektorí ľudia, no odvrátená strana znamená, že dobré veci v živote pocítite tiež veľmi hlboko. Možno budete musieť použiť veľa nástrojov, aby ste prekonali búrky života, ale keď ustúpia, budete sa môcť plne vyhrievať v slnečných chvíľach vďaka tomu, že veci precítite tak hlboko.

Rozhodnutia 

Vaše emócie majú veľký vplyv na rozhodnutia, ktoré robíte, od toho, čo sa rozhodnete raňajkovať, až po to, ktorým kandidátom sa rozhodnete voliť v politických voľbách.
Vedci tiež zistili, že ľudia s určitými typmi poškodenia mozgu, ktoré ovplyvňujú ich schopnosť prežívať emócie, majú tiež zníženú schopnosť robiť dobré rozhodnutia. 

Dokonca aj v situáciách, keď si myslíte, že vaše rozhodnutia sa riadia čisto logikou a racionalitou, emócie zohrávajú kľúčovú úlohu. Ukázalo sa, že emocionálna inteligencia alebo vaša schopnosť porozumieť a zvládať emócie zohráva dôležitú úlohu pri rozhodovaní.

Navyše pocit radosti alebo hnevu často vedie ľudí k tomu, že začnú konať.

Zdroje:

https://wildtreewellness.com/benefits-of-experiencing-your-emotions/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-relatable-therapist/202306/the-benefits-of-being-highly-sensitive

https://www.verywellmind.com/the-purpose-of-emotions-2795181

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: GETTY IMAGES
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies