Čo čaká podnikateľov a občanov EÚ po prípadnom vystúpení Veľkej Británie zo spoločenstva?

NETKY.SK • 18 Október 2019, 13:03 • 2 min
Čo čaká podnikateľov a občanov EÚ po prípadnom vystúpení Veľkej Británie zo spoločenstva?

BRATISLAVA - Brexit sa nezadržateľne blíži a podľa všetkého sa dotkne všetkých členských krajín EÚ. Ak Británia opustí spoločenstvo, bude najprv fungovať v prechodnom období. Čo to však znamená pre firmy a občanov EÚ? V tejto súvislosti vám preto poskytujeme vyjadrenia právnika Juraja Steineckera z najväčšej česko-slovenskej nezávislej právnickej kancelárie Havel & Partners.

slovakia

left justify in out

V prvom rade je nutné podotknúť, ako sa vyjadril aj sám právnik Juraj Steinecker, že "zatiaľ nie je jasné, či upravenú dohodu britský parlament vôbec schváli". 

 

img

 

Tzv. "prechodné obdobie" má trvať do konca roka 2020 no je možné, že sa tento stav predĺži až do roku 2022. V Británii budú počas tohto obdobia platiť všetky pravidlá EÚ rovnako ako doteraz. Niečo sa však predsa len zmení. "Briti stratia zastúpenie v EÚ inštitúciách - v Bruseli, v Štrasburgu aj v Luxemburgu. Budú teda musieť aj naďalej rešpektovať pravidlá EÚ, bez toho aby ich mohli spoluvytvárať," vyjadril sa Steinecker. 

 

img

 

Ohľadom cestovania do Británie sa v najbližšej doby našťastie z nášho pohľadu nič nezmení. "Vieme, že ešte 5 rokov po skončení prechodného obdobia bude možné jazdiť do Británie na krátke pobyty len s občianskym preukazom - bez pasu a bez víz."

 

Pre firmy obchodujúce vo Veľkom Británii to tiež vyzerá zatiaľ dobre. "Nemyslíme si, že je za tejto situácie nutné začať v panike znovu prerokovávať už uzatvorené obchodné dohody s britskými partnermi." Netreba však zabudnúť, že v prípade nových kontraktov, ktoré sa uzatvoria ku koncu prechodného obdobia "bude potrebné brať do úvahy možný vznik colných či administratívnych bariér". 

 

img

 

Británia bude podľa všetkého chcieť čo najvýhodnejší prístup na vnútorný trh EÚ, čo by znamenalo minimum kontroly. EÚ pravdepodobne bude vyžadovať akceptáciu všetkej regulácie a právomoc únijných súdov pre prístup na vnútorný trh EÚ. "Nemožno ani vylúčiť, že dôjde k zachovaniu vyššej miery integrácie, napr. ako so Švajčiarskom."

 

img

 

V súčasnej dobe sa dá na situáciu v oblasti obchodovania s Veľkou Britániou po brexite pripraviť len veľmi ťažko. "Nezostáva nič len čakať. Pre podnikateľov, ktorí preferujú rovnocenné alternatívy v iných krajinách EÚ, môže byť výhodnejšie ich využiť," dodal na záver právnik Juraj Steinecker.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies