Na Islande došlo k ďalšej erupcii, v meste Grindavík láva pohltila niekoľko domov

NETKY.SK • 15 Január 2024, 20:00 • 2 min
Na Islande došlo k ďalšej erupcii, v meste Grindavík láva pohltila niekoľko domov

GRINDAVÍK - Sopečná erupcia v nedeľu zasiahla rybárske mesto Grindavík na juhozápade Islandu. Neďaleko sa otvorili dve vulkanické trhliny a láva sa dostala do mesta, pričom podpálila niekoľko domov.

slovakia

left justify in out

Sopečná činnosť sa po sérii seizmických otrasov začala v noci na nedeľu neďaleko Grindavíku asi 40 kilometrov juhozápadne od islandskej metropoly Reykjavík. V zemi sa otvorili dve trhliny.

 

"Noc bola pokojná," vyhlásila Hjordis Gudmundsdottirová z islandského Úradu civilnej ochrany a krízového manažmentu pre islandskú televíziu RUV. "Dobrou správou je, že zrejme klesol prietok (lávy)," dodala. V pondelok podľa nej prestala z menšej trhliny úplne vytekať láva. Prúdy lávy z tejto trhliny však v nedeľu najmenej tri domy v meste poškodili, nikto však nebol zranený, pretože obyvateľov evakuovali.

 

Obrana, ktorú postavili v meste po erupcii v decembri, čiastočne lávu udržala, ale na niektorých miestach nebola dostatočná, informuje spravodajský portál BBC.

Úrady preventívne evakuovali 4000 obyvateľov Grindavíku už v novembri po sérii zemetrasení. Sopečná erupcia z 18. decembra sa mestu vyhla, obyvatelia preto dostali povolenie navštevovať svoje domovy. Zostať v nich oficiálne mohli až od 23. decembra. Túto možnosť však využilo iba minimum ľudí.

 

Vedúci oddelenia služieb a výskumu islandského meteorologického úradu Matthew Roberts zopakoval, že pre zvyšok Islandu zo sopečnej erupcie nič nehrozí a krajina funguje v podstate ako obyčajne. Nie sú tiež žiadne hrozby a obmedzenia pre leteckú dopravu.

 

Island má 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Aktuálna sopečná erupcia je už piatou za posledné tri roky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroje: TASR, SITA, CNN, BBC, Foto: X / ORGrimsson
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies