Clá na niektoré ruské a bieloruské agrokomodity by sa mohli zvýšiť. Eurokomisia pripravila návrh

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 09:43 • 2 min
Clá na niektoré ruské a bieloruské agrokomodity by sa mohli zvýšiť. Eurokomisia pripravila návrh

BRUSEL - Európska komisia pripravila návrh na zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilniny, olejnaté semená a ďalšie odvodené poľnohospodárske produkty. Uviedla vo štvrtok (21. 3.) šéfka EK Ursula von der Leyenová na tlačovej konferencii po skončení prvého dňa summitu EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Navrhované opatrenia zverejní únijná exekutíva podľa informácií ČTK počas piatka (22. 3). „Pripravili sme návrh na zvýšenie ciel na ruský a bieloruský dovoz obilnín, olejnatých semien a odvodených produktov. Existuje niekoľko dobrých dôvodov na predloženie tohto návrhu,“ povedala predsedníčka únijnej exekutívy.

Návrh podľa nej zabráni tomu, aby ruské obilie destabilizovalo únijný trh. Rovnako znemožní Rusku, ktoré už viac ako dva roky vedie agresiu proti Ukrajine, využívať výnosy z vývozu týchto produktov do EÚ.

O reštrikciách na dovoz ruského a bieloruského obilia do EÚ hovoril tento týždeň aj list, ktorý EK poslalo päť krajín. „Týmto listom sa snažíme riešiť spoločný a naliehavý problém, ktorý nás všetkých spája – dovoz obilia z Ruska do EÚ,“ píše sa v liste. Ten bol adresovaný eurokomisárom Valdisovi Dombrovskisovi a Januszovi Wojciechowskému.

„Zatiaľ čo Ruská federácia naďalej vedie brutálnu, nezákonnú a neopodstatnenú útočnú vojnu proti Ukrajine, jej obilie ďalej vstupuje na trh Európskej únie. Napríklad v roku 2023 EÚ doviezla 1,53 milióna ton ruského obilia za 437,5 milióna eur,“ stojí ďalej v dokumente, ktorý podpísali ministri pôdohospodárstva Estónska, Litvy, Lotyšska, Poľska a Českú republiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies