Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 09:04 • 2 min
Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova

VRANOV NAD TOPĽOU - Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku vyhlásila tohtoročných víťazov súťaže Euroscola. Na prvých troch miestach sa umiestnili stredoškoláci z Vranova nad Topľou, Dubnice nad Váhom a Lučenca, ktorí čoskoro pocestujú do Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Do tohtoročnej súťaže Euroscola sa zapojilo 27 stredných škôl zo všetkých kútov Slovenska. Tematicky sa projekty jednotlivých škôl zamerali najmä na nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu. Študenti organizovali modelové zasadnutia, diskusie a workshopy s europoslancami a taktiež kvízy o Európskej únie. 

Na prvých ôsmich priečkach sa umiestnili tieto školy:

  1. Cirkevná spojená škola, Vranov nad Topľou
  2. Gymnázium, Dubnica nad Váhom
  3. Obchodná akadémia, Lučenec
  4. Cirkevná spojená škola, Snina
  5. Obchodná akadémia, Prievidza
  6. Spojená škola Jarmočná, Stará Ľubovňa
  7. SOŠP J.A. Baťu, Svit
  8. Gymnázium, Tvrdošín

Prvé miesto obsadila Cirkevná spojená škola vo Vranove nad Topľou. Študenti zorganizovali viacero podujatí - napríklad  športový Deň ľudských práv, vytvorili vlastnú klimatickú záhradu a vyrobili si tričká a znaky pre eurovoľby 2024. Na znak vďačnosti za 20 ročné členstvo Slovenska v Európskej únii zasadili v školskej záhrade aj dub pre ďalšie generácie.
 
Stredoškoláci pri príležitosti Medzinárodného dňa solidarity navštívili napríklad seniorov v Liečebni sv. Filomény a klientov Domu sociálnych služieb, kde hovorili o sociálnej inklúzii a o tom, ako sa Európska únia stará o zdravotne postihnutých
 
Zástupcov ôsmich víťazných tímov privítal v priestoroch Domu Európskej únie v Bratislave vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek. Na slávnostnom vyhlásení víťazov sa osobne zúčastnil aj podpredseda Európskeho parlamentu  Martin Hojsík (RE,SK) a viacerí poslanci: Vladimír Bilčík (EPP, SK), Miriam Lexman (EPP, SK), Ivan Štefanec (EPP, SK) a Michal Wiezik (RE,SK). Video odkaz poslala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (NI, SK).
 
Víťazné školy dostanú možnosť zúčastniť sa pracovného dňa Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu počas celého školského roka 2024-25.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europarlament / Štefan Hudec, Foto: CSŠ, Ivana Janočková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies