Môže byť človek diagnostikovaný ako závislý na láske? Je to droga - jeden sa výhýba, druhý sa drží ako kliešť

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 15:12 • 2 min
Môže byť človek diagnostikovaný ako závislý na láske? Je to droga - jeden sa výhýba, druhý sa drží ako kliešť

Ľudia viedli vojny, prekročili oceány a zomierali v mene lásky. Boli o tom napísané eposy. A mohli by ste potopiť loď so všetkými básňami, knihami, filmami, operami a piesňami, ktoré boli zamerané na túto tému. Pravdepodobne ste už počuli frázu: „Každý má rád dobrý milostný príbeh“. A je to pravda, väčšina z nás miluje myšlienku lásky . Ale prečo?

slovakia

left justify in out

Ľudia viedli vojny, prekročili oceány a zomierali v mene lásky. Boli o tom napísané eposy. Mohli by sme zaplniť oceány so všetkými básňami, knihami, filmami, operami a piesňami, ktoré boli zamerané na túto tému. Pravdepodobne ste už počuli frázu: „Každý má rád dobrý milostný príbeh“. 

A je to pravda, väčšina z nás prehnane miluje myšlienku o skutočnej láske. Ale prečo?

Jedna odpoveď je jednoduchšia, ako si myslíte. Láska je návyková. Hovorili sme s Helen Fisher, antropologičkou a vedúcou výskumnou pracovníčkou v Kinsey Institute na Indiana University a hlavnou vedeckou poradkyňou pre Match, o tom, ako mozog reaguje, keď zažívate vrcholy a pády lásky; ešte lepšie, keď si závislý na láske. 

Závislí na láske majú tendenciu pozerať sa na svojich partnerov ako na zdroj overenia a zlepšenia vlastnej hodnoty. 

Čo sa stane s vašim mozgom

„Romantická láska je jedným z najsilnejších pocitov na Zemi,“ povedala Fisher v Ted Talk v roku 2008 a veľa z jej výskumu túto myšlienku podporuje. Všetci máme nejaký typ, alebo ako to hovorí Fisher, „mapu lásky “ – podvedomý zoznam toho, čo hľadáme u romantického partnera. Prirodzene, priťahujú nás ľudia podobní nám; ktoré by podľa Fishera mohli zahŕňať podobnosti v sociálno-ekonomickom prostredí, rase, politickom pozadí, úrovni atraktívnosti, úrovni vzdelania a náboženskom presvedčení. 

Čo je závislosť na láske?

Závislosť na láske je kontroverzný a veľmi diskutovaný stav. Niektorí môžu namietať, že všetci sme vystavení riziku závislosti na určitej úrovni. Napriek viacerým názorom na vec môže závislosť na láske spôsobiť emocionálne problémy a dokonca prispieť k rozpadu vzťahu. Okrem toho je to stav, ktorý vytvára veľa emocionálneho utrpenia, nutkavého správania a dokonca posadnutosti, pokiaľ ide o lásku, romantiku a sex. V dôsledku toho sa ľudia, ktorí bojujú so závislosťou od lásky, môžu ocitnúť v nestabilných vzťahoch, ako sú toxické alebo zneužívajúce vzťahy, v ktorých môžu byť týraní psychicky aj fyzicky.

Závislosť na láske vytvára fixácie a nutkanie v milostných záujmoch a môže sa prejaviť v nezdravom správaní voči milovaným. Závislí na láske dokážu ľudí potešiť a uprednostniť potreby iných pred svojimi vlastnými. Môže to tiež viesť k rozvodu, aféram, zlým pracovným výkonom, konfliktom vo vzťahoch, zlej koncentrácii každodenných úloh, zapleteniu, priľnavosti a emocionálnemu stresu vrátane úzkosti a depresie.

Základné dôvody

Uskutočňuje sa veľa výskumov, ktoré poskytujú informácie o tom, ako závislosť na láske skutočne funguje. Genetika, trauma a výchova môžu hrať úlohu pri pridávaní lásky a závislosti vo všeobecnosti. Závislosť na láske pramení z niekoľkých miest, ako je nízka sebaúcta alebo iné základné problémy. Napríklad partner, ktorému chýba sebaúcta, sa môže oprieť o svojho partnera, aby mu to dal. Okrem toho si ľudia môžu vyvinúť závislosť na láske ako spôsob, ako vyplniť prázdnotu, ktorá zostala po traume z detstva, nízkej sebahodnote alebo nedostatku sebalásky. 

Rovnako ako iné typy závislostí môže prameniť zo strachu z opustenia. Okrem toho, chtíč po partnerovi môže spôsobiť posadnutosť, pretože chemikálie sa uvoľňujú prostredníctvom sexuálnej aktivity. Sex uvoľňuje chemikálie ako oxytocín a môže vytvoriť intenzívnu pripútanosť pre niekoho, kto už má nízke sebavedomie alebo spoluzávislosť.
Ďalším dôvodom môže byť používanie vzťahov na vyplnenie emocionálnych medzier. Ľudia môžu mať pocit, že láska im prinesie život, vzrušenie a hodnotu. V tomto prípade môže niekto vyvíjať príliš veľký tlak na svojho partnera, aby bol pre neho všetkým, mal slabé emocionálne hranice a rozvíjal spoluzávislé zväzky.

Aká častá je závislosť na láske?

Výskyt závislosti od lásky sa odhaduje medzi tromi až desiatimi percentami populácie. Je však pravdepodobné, že bude vyššia v špecifických populáciách, ako sú vysokoškoláci, kde môže dosiahnuť až 25 percent, uvádza Arash Emamzadeh vo svojom článku z roku 2019 uverejnenom na Psychology Today.

Jeden sa výhýba, druhý sa drží ako kliešť

Závislosť na láske sa môže prejaviť jedným z dvoch spôsobov: posadnutosťou alebo vyhýbaním sa.
Podľa Whetstonea závislí na vyhýbavej láske a závislí na obsedantnej láske majú tendenciu randiť a existovať v toxickom symbiotickom vzťahu. Obsedantný prenasleduje vyhýbajúceho sa a vyhýbajúci sa drží obsedantného.

"Je to nekonečný vzor prenasledovania a dištancovania," povedal Whetstone. 

Zatiaľ čo vyhýbavé správanie navonok spôsobuje, že sa zdajú byť rezervovaní a nezaujímaví, sú rovnako závislí na láske ako tí láskou posadnutí. 

"Na vedomej úrovni sú ohromení intimitou a blízkosťou, ale spodná vrstva je, že majú strach z opustenia," povedal Whetstone. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: discovermagazine.com, eduworld.sk, addictioncenter.com, diamondrehabthailand.com. titulná foto: coveteur.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies