Minister Juraj Blanár: Slovensko vstúpilo do novej fázy bilaterálnej spolupráce s Ukrajinou

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 08:39 • 2 min
Minister Juraj Blanár: Slovensko vstúpilo do novej fázy bilaterálnej spolupráce s Ukrajinou

MICHALOVCE - V rámci spoločného zasadnutia vlád Slovenskej republiky a Ukrajiny včera (11. apríla 2024) rokoval na Slovensku v Michalovciach minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Diskutovali o konkrétnej podpore zo strany Slovenska, predovšetkým v humanitárnej, infraštruktúrnej a energetickej oblasti a rovnako aj pri odmínovaní ukrajinského územia.

slovakia

left justify in out

Stretnutie slovenských a ukrajinských vládnych predstaviteľov nadviazalo na úspešné januárové rokovanie predsedov vlád oboch štátov v Užhorode. Šéf slovenskej diplomacie potvrdil, že slovensko-ukrajinské vzťahy sú priateľské a Slovenská republika je pripravená pokračovať v pomoci svojmu ukrajinskému susedovi.„Na dnešnom zasadnutí sme sa dohodli na viacerých projektoch, ktoré významne podporia fungovanie Ukrajiny. Ide o cestovnú mapu s vytvorením železničného prepojenia medzi Košicami a Kyjevom, rekonštrukciu a modernizáciu elektrického prepojenia medzi Slovenskom a Ukrajinou a súčasne kapacitné rozšírenie nášho hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom, čo je krok, ktorý prinesie benefit rovnako Slovensku z hľadiska budúcnosti pri obnove Ukrajiny, na ktorej sa chceme aktívne podieľať,“ priblížil J. Blanár.

Ministri zahraničných vecí hovorili tiež o mierovej konferencii, ktorá sa na žiadosť Ukrajiny uskutoční v júni tohto roku vo Švajčiarsku. „Považujem za mimoriadne potrebné podporovať akúkoľvek mierovú aktivitu. I keď je jasné, že sa na nej nezúčastní Ruská federácia, ide o dobrý začiatok. Význam by mohla priniesť určite účasť Číny či ďalších veľkých štátov. Maximálne podporujeme túto mierovú iniciatívu a Slovensko bude mať na konferencii svoje zastúpenie,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie s tým, že ukrajinského ministra zároveň ubezpečil o pokračujúcej pomoci v humanitárnej oblasti, v ktorej sa SR dlhodobo angažuje, ako napríklad pri poskytovaní psychosociálnej podpory obetiam vojny na Ukrajine alebo v humanitárnom odmínovaní.

Slovenská republika podporuje európsku integráciu Ukrajiny po splnení všetkých nevyhnutných reforiem a požiadaviek. Jednou z nich je prijatie legislatívy v súvislosti s napĺňaním dohovorov o ľudských právach, napríklad aj v téme práv národnostných menšín. V tejto súvislosti sa minister Juraj Blanár poďakoval ukrajinskej strane za starostlivosť o slovenských krajanov žijúcich na Ukrajine: „Jednou z oblastí, s ktorou sa musí Ukrajina vysporiadať, je legislatíva týkajúca sa národnostných menšín. S touto oblasťou máme na Slovensku praktické a úspešné skúsenosti, môžeme tu významne pomôcť.“ Slovenská strana ponúkla svojmu východnému susedovi takisto konzultačnú pomoc na expertnej úrovni v integračnom procese Ukrajiny do EÚ.

Minister Juraj Blanár a minister Dmytro Kuleba dnes podpísali aj medzivládnu dohodu o vykonávaní zárobkovej činnosti rodinných príslušníkov členov diplomatických misií a konzulárnych úradov. Podľa slov šéfa slovenskej diplomacie ide o štandardnú dohodu, ktorú má SR s viacerými štátmi a ktorá významne uľahčuje prácu v diplomacii.

Minister zahraničných vecí SR na záver skonštatoval, že rokovanie bolo veľmi konštruktívne a vecné s cieľom pomôcť Ukrajine v zmierňovaní dôsledkov vojny v oblastiach, ktoré nová vláda po jej nástupe deklarovala. „Slovensko dnes vstúpilo do novej fázy bilaterálnej spolupráce s Ukrajinou,“ uzavrel J. Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies