Cirkul´art 2016: Bratislava sa na štyri dni stane hlavným mestom európskeho cirkusu

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 15:36 • 2 min
Cirkul´art 2016: Bratislava sa na štyri dni stane hlavným mestom európskeho cirkusu

BRATISLAVA – Klauni z Kanady, akrobati z Kene, pouličný umelec z Japonska ale aj Španieli, ktorí spolupracovali s legendárnym Cirque du Soleil zavítajú do Bratislavy na najväčší festival nového cirkusu v Európe.

slovakia

left justify in out

Šiesty ročník festivalu Cirkul´art sa koná cez víkend od 24. do 26. júna 2016 v Medickej záhrade a od 27. do 29. júna v Starej tržnici v Bratislave.  Počas šiestich dní sa na ňom predstavia vynikajúci umelci zo 17–tich krajín sveta. „Cirkul´art nám tento rok opäť narástol. Diváci uvidia rekordných 74 predstavení. Zastúpené budú aj trochu bizarné cirkusové krajiny ako Keňa, Nový Zéland či Thajsko,“ hovorí riaditeľ festivalu Pavol Kelley.

 

Aby si zážitok z akrobacie, žonglovania a teatrálnosti mohlo vychutnať čo najviac ľudí, je väčšina predstavení zadarmo. „Cirkul´art je unikátne podujatie, ktoré prináša do Bratislavy neopakovateľnú atmosféru pestrosti a radosti zo života. Sme radi, že sme sa mohli stať jeho súčasťou,“ hovorí generálny riaditeľ VÚB Alexander Resch. „Stačí prísť cez víkend do Medickej záhrady a nechať sa unášať atmosférou cirkusového umenia a užívať si vystúpenia, ktoré často krát vyrážajú dych,“ dodáva Kelley.  

 

Okrem bohatého programu návštevníkov čakajú tréningy a workshopy, kde si môžu vyskúšať rôzne cirkusové disciplíny a techniky s profesionálnymi lektormi, medzinárodný cirkusový food festival, cirkusový kolotoč, oddychová zóna a zóna pre najmenších. Chýbať nebude maľovanie na tvár, balónová súťaž, či výroba cukrovej vaty na vlastný pohon – pomocou bicykla.

  

Cirkul'art je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku, počas piatich rokov jeho existencie videli návštevníci viac ako 340 predstavení.  Festival je aktívnym členom siete európskeho partnerstva Circostrada Network, založenej z rozhodnutia Ministerstva pre kultúru a komunikáciu Francúzskej republiky a tiež členom platformy Fresh Arts Council Europe.

 

Čo je nový cirkus?

Nový cirkus patrí k najmladším žánrom javiskového umenia. Vznikol v 70. rokoch vo Francúzsku ako potreba nezávislého divadla hľadať nové formy vychádzajúce zo zabudnutých rituálov, činoherných tradícií, cirkusových schopností a pouličného umenia. Pre nový cirkus je charakteristická naratívna forma rozprávania príbehu prostredníctvom tradičných cirkusantských zručností, ktorými vyjadruje metafory, príbehy, témy, divadelné obrazy či dejovú líniu. Až sekundárnym cieľom je prezentácia úrovne virtuozity prevedenia, nebezpečnosti a ekvilibristiky jednotlivých cirkusových umení. Nouveau cirque sa stal moderným fenoménom reflektujúcim súčasné výrazové prostriedky. Cieľom projektu je budovanie tradície kvalitného medzinárodného víkendu nového cirkusu na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies