Maroš Žilinka: „Kde boli poslanci, ktorí kritizujú ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku, v roku 2019?"

NETKY.SK • 1 Február 2022, 12:10 • 2 min
Maroš Žilinka: „Kde boli poslanci, ktorí kritizujú ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku, v roku 2019?"

BRATISLAVA - Maroš Žilinka dnes povedal pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR, že podiel rozhodnutí zrušených generálnym prokurátorom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku je za ostatných šesť rokov najnižší. Žilinka podľa vlastných slov vyhovel 13,95 percentu žiadostí.

slovakia

left justify in out

„Kde boli poslanci, ktorí kritizujú ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku, v roku 2019, keď ten podiel bol 19 percent?“ spýtal sa Žilinka.

 

img

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga sa pýtal Maroša Žilinku, čo si myslí o tom, že osoby, ktorým zrušil obvinenie alebo stíhanie, v súčasnosti žiadajú ospravedlnenie alebo odškodnenie od Slovenskej republiky. „Nie je úlohou generálneho prokurátora dávať návod a prípadne prejudikovať prípadné budúce možné konania vo veciach náhrady škody...Je irelevantné, čo si ja myslím. Ja som viazaný zákonom,“ skonštatoval Žilinka s tým, že on, ako generálny prokurátor, má aplikovať zákon.

 

img

Podnikateľ Jaroslav Haščák sa rozhodol uplatniť si voči štátu nárok na náhradu škody, ktorú utrpel vzneseným obvinením a následným väzobným stíhaním. Jeho právny zástupca Peter Kubina skonštatoval, že rozhodnutie odvolacieho senátu Najvyššieho súdu SR zo 7. januára 2021 a rozhodnutie Generálneho prokurátora SR z 31. augusta 2021, ako aj rozhodnutie dovolacieho senátu Najvyššieho súdu z 20. septembra 2021 jednoznačne konštatovali nezákonnosť a neopodstatnenosť vznesenia obvinenia a väzobného stíhania Jaroslava Haščáka.

 

Prečítajte si: Rozhnevaný Žilinka hovorí o kopnutí si do prokurátora!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona