Čína vyslala bojové lietadlá do vzdušnej obrannej zóny Taiwanu

NETKY.SK • 24 Január 2022, 07:26 • 2 min
Čína vyslala bojové lietadlá do vzdušnej obrannej zóny Taiwanu

TCHAJ-PEJ – Čína vyslala v nedeľu do vzdušnej obrannej zóny (ADIZ) Taiwanu 39 bojových lietadiel, uviedla vláda tohto ostrovného štátu.

slovakia

left justify in out

Ako píše agentúra AFP, ide o najväčší počet čínskych vojenských strojov, ktoré za jeden deň vnikli do vzdušnej obrannej zóny Taiwanu od 4. októbra 2021, keď ju narušilo 56 lietadiel. Taiwanské ministerstvo obrany ďalej uviedlo, že na narušenie vzdušného priestoru reagovalo vyslaním vlastných stíhačiek a pohyb čínskych lietadiel monitorovalo svojím systémom protivzdušnej obrany. Peking vyslal v nedeľu 16 bojových lietadiel J-16, desať stíhačiek K-10 a jeden bombardér H-6, priblížil taiwanský rezort obrany.

 

img

 

Čína považuje ostrovný štát Taiwan za svoje vlastné územie. Peking začal zvyšovať diplomatický tlak na tamojšiu vládu po tom, ako sa prezidentkou stala Cchaj Jing-wen, ktorá považuje Taiwan za nezávislý a suverénny štát, vysvetľuje AFP. V posledných mesiacoch čínske stíhačky čoraz častejšie narúšajú vzdušný priestor Taiwanu, čo vyvoláva obavy západných spojencov, ako napríklad Spojených štátov či Japonska, že by Peking mohol podniknúť voči Taiwanu vojenskú inváziu. Peking pritom považuje otázku spojenú s nezávislosťou Taiwanu za najcitlivejší problém vo svojom vzťahu s Washingtonom, komentuje agentúra Reuters.

 

Možno vás zaujme: USA prikázali rodinám amerických diplomatov opustiť Ukrajinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies