Ukrajine nedodajú systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby nevyprovokovali Rusko

NETKY.SK • 6 Júl 2022, 12:05 • 2 min
Ukrajine nedodajú systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby nevyprovokovali Rusko

MADRID – Západ nedodá Ukrajine americké protilietadlové raketové systémy Patriot, aby nevyprovokoval Rusko. Informovali o tom v stredu španielske noviny La Vanguardia.

slovakia

left justify in out

Západné krajiny sú podľa nej odhodlané ukrajinskej strane pomôcť, no nie do takej miery, aby sa v očiach Moskvy javili ako účastník konfliktu a vyvolávali eskaláciu situácie. Podľa denníka existujú zbrane, ktoré členovia NATO a partneri aliancie nikdy nebudú môcť odovzdať Kyjevu.

 

img

 

Najmä Patriot podľa novín nikdy nenasadia na Ukrajine. Jedným z dôvodov je, že protilietadlové raketové systémy si vyžadujú vysokokvalifikovaných špecialistov a za súčasných okolností by to viedlo k nasadeniu amerického personálu na území Ukrajiny, čo je nereálne. Navyše, hypotetické nasadenie Patriota tam by Moskva vnímala ako priame zapojenie USA do konfliktu.

 

Podľa článku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež neúspešne požiadal Izrael, aby poskytol Kyjevu systémy protiraketovej obrany. Izraelská pozícia je momentálne taká, aby zvýšila humanitárnu pomoc Ukrajine, ale nezasahovala do konfliktu. Noviny sa domnievajú, že Západ je nútený neustále hľadať rovnováhu medzi potrebou pomáhať Kyjevu a príliš nerozhnevať Rusko.

 

img

 

Noviny sa domnievajú, že pre Ukrajinu bude ťažké získať moderné stíhačky. Kyjev sa podľa nich nestane ani vlastníkom amerických bezpilotných lietadiel Predator a Global Hawk.

 

Zelenskyj na brífingu pre zahraničných novinárov 12. marca povedal, že Ukrajina potrebuje protiraketové systémy a je pripravená zaplatiť za ich dodávky. Americké ministerstvo obrany koncom mája nepotvrdilo informáciu o plánovanom presune amerických protilietadlových raketových systémov Patriot do Kyjeva v rámci návrhu zákona schváleného Kongresom o pridelení dodatočnej pomoci Ukrajine vo výške 40,1 miliardy dolárov.

   

Prečítajte si tiež: Rusi majú problém s Nórskom. Nepáči sa im vytýčenie hranice



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies