Čína bude regulovať počet detí v rodinách ešte minimálne 20-30 rokov

NETKY.SK • 11 Január 2016, 10:43 • 2 min
Čína bude regulovať počet detí v rodinách ešte minimálne 20-30 rokov

PEKING - Čínske úrady budú regulovať počet detí ešte minimálne ďalších 20-30 rokov. Oznámil to dnes vysokopostavený čínsky predstaviteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vládnuca čínska komunistická strana vlani oznámila, že zmierni dlhodobo presadzovanú kontroverznú politiku jedného dieťaťa. Manželské páry v Číne tak už nebudú musieť žiadať o povolenie mať druhé dieťa. Príslušné zmeny by mali vstúpiť do platnosť počas tohto roka.

 

Námestník riaditeľa čínskej komisie pre zdravotníctvo a plánované rodičovstvo Wang Pchej-an však dnes zdôraznil, že Peking chce aj naďalej regulovať veľkosť rodín, a to minimálne počas nasledujúcich 20-30 rokov. Až potom by mala byť prijatá nová, odlišná populačná politika.

 

Kontroverzná politika jedného dieťaťa bola v Číne uplatňovaná celé desaťročia, čo viedlo k núteným interrupciám a vraždám detí po narodení. Peking toto obmedzenie zmiernil už v roku 2013, keď povolil druhé dieťa párom, v ktorých je jeden z partnerov jedináčikom.

 

Nová politika dvoch detí sa môže týkať až 90 miliónov rodín. V roku 2013 mala Čína, ktorá je najľudnatejším štátom sveta, 1,37 miliardy obyvateľov. Počet obyvateľov Číny by mal kulminovať okolo roku 2050 zhruba na úrovni 1,45 miliardy. Jeden z troch Číňanov by už v tom čase mal byť starší než 60 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies