Čím viac ďalekonosných zbrani dá Západ Ukrajine, tým ďalej posunie Ruská federácia hrozbu

NETKY.SK • 6 Jún 2022, 16:16 • 2 min
Čím viac ďalekonosných zbrani dá Západ Ukrajine, tým ďalej posunie Ruská federácia hrozbu

MOSKVA – Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

„K situácii, ktorá sa vyvinie v súvislosti s príchodom nových zbraní, sa už vyjadril aj ruský prezident Vladimír Putin, ja len dodám – čím viac zbraní s dlhým doletom budú dodávať Ukrajine, tým ďalej posunieme líniu, za ktorou môžu Ruskú federáciu  ohrozovať,“ povedal Lavrov.

 

img

 

Zdôraznil, že redukovať situáciu na vzorec „ak by neexistoval vojenský konflikt, neboli by žiadne dodávky zbraní“ je nesprávne a ide o zjednodušenie.

 

„Ide o to, že sme 20 rokov varovali Spojené kráľovstvo, USA a ďalšie krajiny NATO: Milí priatelia, v roku 1999 ste podpísali, že nikto nebude posilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti iných. Prečo to nedokážete dodržať? Prečo sa to ukázalo klamstvom? A namiesto toho hovoríte: nechajte NATO na pokoji, koho chceme, toho prijmeme, a päťkrát ste sa priblížili k našim hraniciam,“ upozornil minister.

 

Americké úrady v stredu oznámili pridelenie nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý zahŕňa dodávku ľahkých súprav MLRS HIMARS a munície. Prvá várka ich bude obsahovať  štyri. Americká administratíva predtým informovala, že dolet týchto rakiet       prevezených do Kyjeva, ktoré sú namontované na kolesovom podvozku, nepresiahne 80 km. Administratíva poznamenala, že Ukrajina poskytla Spojeným štátom záruky, že nepoužijú americké MLRS proti cieľom v Rusku.

 

img

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharová vo štvrtok uviedla, že ubezpečenia Kyjeva o nepoužívaní amerických MLRS proti cieľom v Rusku sú bezcenné a nedá sa im veriť.

 

Spojené kráľovstvo tiež oznámilo svoj zámer presunúť podobné systémy M270 na Ukrajinu, dolet ktorých dosahuje 70 km. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva tiež uviedlo, že tento krok bol koordinovaný so Spojenými štátmi.

 

https://tass.ru/politika/14833339



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies