Británia a Kanada uvalili na Lukašenka a ostatných členov vlády sankcie, prezidentovi dokonca zmrazili majetok

NETKY.SK • 30 September 2020, 07:50 • 2 min
Británia a Kanada uvalili na Lukašenka a ostatných členov vlády sankcie, prezidentovi dokonca zmrazili majetok

LONDÝN - Veľká Británia a Kanada v utorok uvalili sankcie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, jeho syna a ďalších popredných vládnych predstaviteľov pre sporné prezidentské voľby a tvrdý zásah voči demonštrantom v Bielorusku.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto koordinovaného rozhodnutie oboch krajín je "udržať demokratické hodnoty a vyvinúť tlak na osoby zodpovedné za represie", uviedol britský minister zahraničia Dominic Raab.

 

img

 

Prezidentovi zmrazili majetok
Britské represívne opatrenia zahŕňajú zákaz cestovania a zmrazenie majetku pre osem osôb z bieloruskej vlády, okrem iných aj Lukašenka, Viktora Lukašenka a šéfa prezidentskej kancelárie Igora Sergejenka.

 

Lukašenko je prvý líder, ktorého Británia sankcionovala v rámci nového sankčného programu za porušovanie ľudských práv vo svete.

 

img

Podobné sankcie ako Londýn uvalila aj Ottawa. Kanadský minister zahraničia Francois-Philippe Champagne vysvetlil, že krajiny konali spolu, aby sa uistili, že sankcie budú mať väčší dopad a "ukážu jednotu v našom odsúdení situácie".

 

"Kanada je v solidarite s Bielorusmi, keď sa usilujú vrátiť ľudské práva a dosiahnuť demokraciu vo svojej krajine," povedal Champagne.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Sankcie voči Minsku sú pokusom o anarchiu a poškodia všetkým, varuje bieloruský minister

 

"Dnes Spojené kráľovstvo a Kanada vyslali uvalením sankcií na násilný a podvodný režim Alexandra Lukašenka jasnú správu. Neprijímame výsledky týchto zmanipulovaných volieb," vyhlásil Raab s tým, že krajiny budú zastávať "naše hodnoty demokracie a ľudské práva".

 

Prečítajte si viac: Lukašenka ako prezidenta Bieloruska neuznávajú Nemecko ani Česko

 

Demonštrácie trvajú už takmer dva mesiace
Bielorusi protestujú denne od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa úradov Lukašenko získal 80 percent hlasov. Opozícia aj niektorí volební pracovníci však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované a USA aj Európska únia voľby odsúdili ako neslobodné a neférové.

 

img

 

Prvé dni demonštrácií sprevádzala brutali polície, pri ktorých zatkla viac ako 7000 ľudí. Neskôr bieloruské úrady prešli k zatýkaniu opozície a vyhrážaniu sa stíhaním.

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR O osude Lukašenka rozhodne Kremeľ, ktorý má s Bieloruskom vlastné plány



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies