Aký majú dopad sklo a plasty na životné prostredie?

NETKY.SK • 17 Január 2019, 19:13 • 2 min
Aký majú dopad sklo a plasty na životné prostredie?

BRATISLAVA - Sklo a plasty sú neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Zamysleli sme sa ale niekedy nad tým, aký dopad na životné prostredie má samotná výroba, alebo rozklad takéhoto materiálu v prírode?

slovakia

left justify in out

Už so samotnou výrobou je problém, pretože pri nej dochádza k znečisťovaniu životného prostredia od ovzdušia, cez vodné toky či pôdu. S voľne pohodeným plastom a sklom si príroda nevie len tak poradiť. Ľudia, ktorí to robia ani netušia, alebo ani nechcú vedieť, ako dlho trvá rozloženie takéhoto materiálu v prírode.

 

img

 

Na porovnanie si môžeme dať príklad jablka, igelitovej (plastovej) tašky a sklenenej fľaše, ktoré by sme nechali voľne pohodené v prírode na tom istom mieste. Jablku by trvalo 2 mesiace kým by sa úplne rozložilo, taške okolo 10 až 20 rokov a čo je najšokujúcejšie, sklenená fľaša by sa len rozpadla, ale úlomky skla by sa nikdy nerozložili.

 

img

 

Dopad na životné prostredie majú však aj tzv. výrobky  na jedno použitie, z ktorých drvivá väčšina ani nie je potrebná.

 

Ivan Maleš, konzultant z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky sa vyjadril, "že výrobky na jedno použitie treba eliminovať a vyrábať tie, čo sa dajú použiť opakovane. Cieľom totiž nie je recyklovať viac odpadu, ale predchádzať jeho vzniku."

 

img

 

Tu sa ale dostávame k neriešiteľnému problému. Buď sa ľudstvo ako také uskromní, a prestane používať výrobky na jedno použitie, alebo nás to postupom času privedie k záhube. Všetko je to v našich rukách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies