Slovenká skupina Gladiátor nám hrá už neuveriteľných 30 rokov

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 14:56 • 2 min
Slovenká skupina Gladiátor nám hrá už neuveriteľných 30 rokov

BRATISLAVA - Spevák, skladateľ, gitarista a líder skupiny Gladiator Miko Hladký (*21. októbra 1972) chcel byť učiteľom, hudba však vyhrala. S bratmi Marošom, Dušanom a kamarátom Georgiom Babulicom založili v roku 1989 skupinu Gladiator. Členovia skupiny pochádzajú z Alekšiniec. Žánrovo sa prikláňali k metalu, medzi ich najväčšie hudobné vzory patrili skupiny Metallica a Sepultura.

slovakia

left justify in out

V januári 1992 vyšiel ich anglicky spievaný debutový album Designation. Videoklip s piesňou Profitable Losses vysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska. 

 

 

Rok 1993 bol pre skupinu špecifický ich druhým anglickým štúdiovým albumom Made Of Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. Počas ďalších štyroch rokov vydali ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug. Na piatom Legal Drug, vydanom v roku 1997, bola záverečnou piesňou aj prvá so slovenským textom Slovenská. Tá sa stala skladbou roka 1997. Od tej doby interpretujú skladby v slovenčine.

 

 

Dnes majú na svojom konte 14 štúdiových albumov, dva koncertné a dva kompilačné albumy. Miko popri tomto všetkom v roku 2003 stihol ešte vydať sólový album Dynamax.

 

"Hudba nás veľmi baví. Mne príde, že čím sme starší, tým viac nás hudba baví. Viac a viac. Dokonca si to viac užívame. Tým, že máme už niečo za sebou, a máme aj ľudí, ktorí nás počúvajú, tak sa chceme k tomu stavať zodpovedne. Snažíme sa to robiť ešte lepšie ako doteraz. Náš nový album má výstižný názov Deň, čo mal dávno prísť. Akoby to celé začínalo od znova,“ uviedol Miko v rozhovore pre TASR.

 

img

Miko Hladký, Gladiátor

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies