Chorváti chcú proti Turkom na ME napodobniť triumf z roku 1996

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 18:28 • 2 min
Chorváti chcú proti Turkom na ME napodobniť triumf z roku 1996

PARÍŽ - Chorvátska futbalová reprezentácia vstúpi do ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla) nedeľňajším duelom D-skupiny proti Turecku. Zhodou okolností rovnako ako počas šampionátu v Anglicku v roku 1996, taktiež v "déčku" a takmer na deň presne po 20 rokoch. Duel v Nottinghame, ktorý sa hral 11. júna 1996, bol vtedy historicky vôbec prvým duelom mladého chorvátskeho výberu na vrcholnom podujatí.

slovakia

left justify in out

Pri spomienke na toto stretnutie si futbaloví pamätníci vybavia jedno meno - Goran Vlaovič. Vtedy 23-ročný útočník talianskej Padovy si v 86. min duelu proti Turecku pred poliacou čiarou prevzal prihrávku od Aljošu Asanoviča. Počas následného sóla ho nezastavil ani stopér Alpay Özalan, hoci ten mohol zatiahnuť záchrannú brzdu (Turek za to neskôr dostal cenu fair-play, pozn.), obišiel aj gólmana Recbera Rüstüho a napokon strelou do prázdnej bránky rozhodol o triumfe Chorvátska (1:0).

 

"Vtedy na našom mužstve nebol taký tlak ako v súčasnosti. Išli sme od zápasu k zápasu a rozmýšľali iba o tom, čo môžeme dosiahnuť," vyhlásil pre portál vecernji.hr Dražen Ladič, dlhoročná opora v bránke Chorvátska (1990-2000) a držiteľ bronzovej medaily z MS 1998 vo Francúzsku.


"Ak sa pozriem na mená klubov, v ktorých hrajú naši najlepší hráči, vychádza mi z toho, že súčasný tím je ešte lepší ako ten, ktorý získal na MS 1998 vo Francúzsku bronzové medaily. To však nebýva hlavný predpoklad dobrého výsledku, na úspech treba ďaleko viac," povedal Vlaovič.


Terajšia stálica v defenzíve "Vatreni" Vedran Čorluka si zasa pamätá vzájomný duel oboch krajín vo viedenskom Prátri vo štvrťfinále ME 2008. Chorváti sa minútu pred koncom predĺženia ujali vedenia po hlavičke Ivana Klasniča, ale Turek Semih Sentürk v posledných sekundách pridaného času vyrovnal. Tím z "krajiny polmesiaca" napokon triumfoval po strelách zo značky pokutového kopu a zaistil si zisk bronzových medailí. Pri pokusoch z "bieleho bodu" vtedy neuspeli dve najväčšie chorvátske opory súčasnosti - Luka Modrič a Ivan Rakitič.

 

"Trpký pocit zo stretnutia z roku 2008 môžeme nahradiť v prípade, že v nedeľňajšom zápase zvíťazíme. Je to už dávna minulosť a nemyslíme na to, čo sa vtedy stalo v dueli s Tureckom, ale myšlienky na rok 2008 chceme v nedeľu definitívne hodiť do zabudnutia," optimisticky skonštatoval Vedran Čorluka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies