Spojené štáty americké a Európska únia požadujú Navaľného prepustenie. Ak zomrie, bude to mať vážne následky

NETKY.SK • 18 Apríl 2021, 19:41 • 2 min
Spojené štáty americké a Európska únia požadujú Navaľného prepustenie. Ak zomrie, bude to mať vážne následky

Lekári uväzneného ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného hovoria, že ak v priebehu niekoľkých dní nedostane lekársku pomoc, zomrie. Spojené štáty americké a Európska únia požadujú Navaľného prepustenie a uvalili sankcie na najvyšších ruských vládnych predstaviteľov a zúčastnené štátne subjekty.

slovakia

left justify in out

Lekári tvrdia, že nedávne výsledky krvných testov naznačujú, že by mohol kedykoľvek utrpieť zástavu srdca, alebo zlyhanie obličiek. Alexej Navaľný už drží hladovku 19 dní, ako protest za to, že  požadoval náležitú liečbu akútnych bolestí chrbta a necitlivosti nôh, ktorá mu nebola poskytnutá. Štyria lekári, vrátane jeho osobnej lekárky Anastasie Vasilyevovej, napísali úradníkom väznice žiadosť o povolenie urgentne ho navštíviť. V liste, ktorý Dr. Vasilyeva zverejnila na Twitteri, experti uviedli, že draslík Alexeja Navaľného dosiahol „kritickú hladinu“. Informuje portál BBC.

 

img

 

Ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin uviedol, že pán Navaľný nie je v ohrození. „Samozrejme, že mu neumožníme zomrieť vo väzení, ale môžem povedať, že pán Navaľnyj sa chová ako chuligán, absolútne, v snahe porušiť každé ustanovené pravidlo,“ uviedol a dodal, že Navaľný sa snaží „upútať pozornosť“. Kelin dodal, že pán Navaľný, ktorý je vo väzení na dva a pol roka, bude prepustený skôr, ak sa „bude správať normálne“.

 

Prečítajte si tiež: Navaľného stav sa zhoršuje, stráca city v rukách a nohách

 

Nedávno bol na Navaľného sociálnej sieti zverejnený list, v ktorom väznicu opäť prirovnal ku koncentračnému táboru a písal, že mu dokonca nesprístupnili ani čítanie kníh. "V mojom priateľskom koncentračnom tábore ľudia neznášajú knihy! Šiel som sem pred mesiacom a doniesol som si kopu kníh. A objednal som si kopu kníh. Ale ešte stále som ich nedostal. Pretože sú všetky kontrolované, či nie sú extrémistické. Trvá to tri mesiace," napísal Navaľný v liste.

 

img

 

Navaľný ohlásil hladovku taktiež listom 31. marca, ktorý bol adresovaný Alexandrovi Alexandrovičovi. "No a čo robiť? Vyhlásil som hladovku, ktorá žiada dodržiavať zákon a aby dovolili pozvanému lekárovi, aby ma navštívil. Takže hladný ležím, ale stále na dvoch nohách," napísal.

 

img

 

"Naozaj potrebujem lekára. Každý odsúdenec má právo pozvať špecialistu na vyšetrenie a konzultáciu. Dokonca aj ja, hoci som nevinný. Toto je dôvod, prečo žiadam, aby ku mne prišiel lekár, a kým sa to nestane, vyhlásim hladovku," dodal Navaľný na záver listu.

 

img
 

Výzva na pomoc Navaľnému

K výzve na Navaľného ošetrenie sa pripojilo viac ako 70 známych spisovateľov, umelcov a akademikov, ktorí podpísali list, v ktorom vyzývajú prezidenta Putina, aby zabezpečil Navaľnému primeranú lekársku starostlivosť. List bol uverejnený v časopise The Economist a vo francúzskych novinách Le Monde. Jeho súčasťou boli podpisy hollywoodskych hercov Jude Lawa, Ralpha Fiennesa a Benedikta Cumberbatcha, autorky Harryho Pottera JK Rowlingovej a režiséra Kena Burnsa.

 

Súvisiaci článok: Amnesty International prirovnáva väznenie Alexeja Navaľného k mučeniu

 

Navaľného právnici, ktorí ho navštívili vo väzbe, tvrdia, že vo väzení nie sú žiadni lekári, a lekársku jednotku na mieste vedie jediný zdravotník. Bojovníci za ľudské práva tvrdia, že väznica je známa svojimi obzvlášť drsnými podmienkami. Amnesty International uviedla, že Navaľného uväznili za podmienok, ktoré znamenajú mučenie a môžu ho pomaly zabíjať.

 

Celonárodné protesty

Portál voanews.com informoval, že spojenci uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vyhlásili na túto stredu celonárodné protesty, ktoré pripadajú na deň, keď Vladimir Putin prednesie svoj každoročný prejav o stave národa spoza Kremľa. Hlavný stratég Navaľného Leonid Volkov oznámil protesty v príspevku na YouTube s argumentom, že už nemôžu strácať čas. "Vraždia Alexeja Navaľného strašným spôsobom priamo pred našimi očami," povedal Volkov.  

 

USA a ich európski spojenci

Spojené štáty americké a Európska únia požadujú Navaľného prepustenie a uvalili sankcie na najvyšších ruských vládnych predstaviteľov a zúčastnené štátne subjekty.  V nedeľu americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v programe CNN „Stav Únie“ uviedol, že „ak Navaľnyj zomrie, bude to mať následky“.  Americký prezident Joe Biden v piatok označil zaobchádzanie Kremľa s Navaľným za „úplne nespravodlivé a úplne nevhodné“. V marci americké spravodajské služby dospeli k záveru, že za útokom nervových látok bola ruská vláda. Bidenova administratíva uvalila sankcie na vysokých ruských predstaviteľov, a Moskva teraz postupuje podobne ako v odvetných opatreniach. Kremeľ odmietol západné požiadavky a sankcie ako pokusy o zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska. Moskovské úrady tiež tvrdia, že všetky otázky týkajúce sa Navaľného a liečby majú byť adresované väzenským orgánom, uviedli však, že jeho základné potreby budú uspokojené. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Alexej Navaľný prirovnal život vo väzení ku koncentračnému táboru

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies