Rusko vymenilo odsúdeného Američana Reeda za ruského pilota Jarošenka

NETKY.SK • 27 Apríl 2022, 14:50 • 2 min
Rusko vymenilo odsúdeného Američana Reeda za ruského pilota Jarošenka

MOSKVA – Moskva oznámila, že vymenila bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Trevora Reeda, väzneného v Rusku za útok na príslušníkov polície, za ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorý bol v roku 2010 v USA odsúdený za pašovanie drog na 20 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AFP o výmene väzňov informovala prostredníctvom platformy Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s tým, že výmene väzňov, ktorá sa uskutočnila v stredu, predchádzal dlhý vyjednávací proces. Jarošenkova obhajoba spresnila, že k výmene došlo v tretej krajine a teraz sa ruský pilot vracia do vlasti. Reeda zadržali 16. augusta 2019 v Moskve. Policajti ho podľa vyšetrovateľov zadržali počas hádky na ulici.

 

img

 

Pri pokuse o zadržanie Reed kládol odpor a v policajnom aute napadol jedného z príslušníkov. V júli 2020 bol Reed súdom v Moskve odsúdený na deväť rokov a náhradu nemajetkovej ujmy v prospech dvoch zranených policajtov. Reed svoju vinu popieral. Tvrdil, že v čase zadržania bol pod vplyvom alkoholu a nič si nepamätá. Svoj trest si začal odpykávať vo väzenskom tábore v Mordviansku, ležiacom na východe európskej časti Ruska.

 

img

 

Reed sa počas pobytu vo väzení sťažoval na zlé podmienky, upozorňoval aj na svoje možné nakazenie sa tuberkulózou a držal preto aj hladovku. Jarošenka zatkli v Libérii v roku 2010 na základe obvinenia, že pripravoval prepravu veľkej zásielky kokaínu. Z Afriky bol následne deportovaný do Spojených štátov, kde ho v septembri 2011 odsúdili na 20 rokov väzenia. Vlani v máji sa Jarošenkova rodina obrátila listom na amerického prezidenta Joea Bidena, v ktorom ho žiadala o milosť.

 

Možno vás zaujme: Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť dohodu diplomatickou cestou, uviedol Putin



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies