Cez víkend v Česku šláger Plzeň - Sparta

NETKY.SK • 16 August 2013, 13:31 • 2 min
Cez víkend v Česku šláger Plzeň - Sparta

PLZEŇ - Jednoznačne najsledovanejším zápasom najbližšieho 5. kola najvyššej českej futbalovej súťaže, ale aj celej jesennej časti súťažného ročníka 2013/2014, bude duel Viktoria Plzeň - Sparta Praha. Vo vypredanej Doosan Arene nastúpi v sobotu 17. augusta od 20.15 h úradujúci majster a líder tabuľky z Plzne proti najpopulárnejšiemu a najslávnejšiemu českému klubu. Oba tímy v tejto sezóne ešte nezaváhali, po štyroch kolách majú plný počet 12 bodov, "Viktorka" má lepšie skóre (14:2, resp. 11:4).

slovakia

left justify in out

V lepšej psychickej pohode sú Plzenčania, ktorí na rozdiel od Sparty nesklamali svojich fanúšikov a pokračujú aj na európskej scéne. Zverenci trénera Pavla Vrbu si postupom cez estónsky tím JK Nömme Kalju v 3. predkole Ligy majstrov zabezpečili účasť v play-off (nastúpia proti NK Maribor /Slovin./) a s určitosťou majú právo štartu v skupinovej fáze jednej z dvoch najprestížnejších európskych klubových súťaží (LM alebo EL). Teraz však na Viktoriu čaká domáci šláger. "Je to zápas a súper, o ktorom rozmýšľate hneď po ligovom žrebe," citoval portál iDnes.cz slová kouča Plzne Pavla Vrbu, ktorý ďalej poznamenal: "Po reprezentačnej prestávke, keď som mal šesť stabilných hráčov preč, ako aj pred rozhodujúcimi duelmi v Lige majstrov nie je tento termín optimálny, ale vedeli sme to. Za dva dni sa na Spartu musíme pripraviť čo najlepšie. Nebude to jednoduché. Súper angažoval v ostatných dňoch troch nových hráčov Ujfalušiho, Dočkala a Marečka, je však otákou, kto z nich nastúpi. O zostave nemám jasno, niektorí chlapci majú zdravotné problémy. Sobotňajší zápas je dosť sledovaný, nech vyhrá lepší." Na 49-ročného Vrbu čaká od príchodu do Plzne v roku 2008 celkovo 11. duel proti Sparte, zatiaľ má aktívnu bilanciu 4 víťazstvá, 3 remízy a 3 prehry.

V tábore pražského tímu vládne napriek úspešnému štartu v Gambrinus lige sklamanie. Sparta skončila svoju tohtosezónnu kontinentálnu pohárovú púť už v 2. predkole Európskej ligy, keď nestačila prekvapujúco na švédsky tím BK Häcken (výsledky: 2:2 /doma/, 0:1 /vonku/). Tréner z Letnej Víťězslav Lavička i niektorí hráčí sú údajne "v ohrození", keď neuspejú a nezaberú v sobotu na plzenskej pôde. Vedenie Sparty vydalo vyhlásenie, že ďalšie zlyhanie nezostane bez následkov. "Vyvodíme dôsledky z tejto situácie. Fanúšikom ich klub oznámi v druhej polovici augusta po vyhodnotení výsledkov a výkonov v nasledujúcom období," píše sa v prehlásení.
Päťdesiatročný kormidelník Sparty Lavička tieto informácie zaregistroval, ale nevešia hlavu. "Z vedenia nášho klubu prišli takéto správy, ale že by som sa teraz pred duelom v Plzni k tomu nejakým zásadným spôsobom upínal, to nie. Snažím sa robiť si svoju prácu čo najlepšie, aj keď to nie je také, ako by som si predstavoval. Sobotňajší zápas proti Viktorii vnímam vo veľkej miere, duel je v centre pozornosti fanúšikov a médií. Ide o jeden z najdôležitejších zápasov v lige, priamy súboj o prvé miesto v tabuľke. Plzeň hrá pekný futbal, je možno miernym favoritom, my sme radi, že sme bodovo nezaostali," vyjadril sa Lavička pre iDnes.cz.

Obidva tímy využili v minulom ročníku vo vzájomných stretnutiach domáce prostredie, zhodne zvíťazili 1:0. Vlani na jeseň 15. septembra bola úspešnejšia Viktoria, keď skóroval Pavel Horváth z pokutového kopu, v odvete 30. marca 2013 sa o tesný triumf Sparty postaral David Lafata. Spomenutí autori gólov sa vyjadrili aj pred sobotňajším šlágrom v Štruncových sadoch. "Sparta je pre fanúšikov vždy výnimočná. Je to náš historicky najväčší klub, a preto sú tieto stretnutia veľmi zaujímavé. My sme v tomto roku odohrali dosť zápasov, pre nás tento nebude až taký výnimočný," uviedol pre klubový web 38-ročný stredopoliar a kapitán Plzne Pavel Horváth a dodal: "Pre nás je to však výzva a uvidíme, ako to dopadne. Teším sa, že bude vypredané, bude to ďalší skvelý zážitok."

Na stretnutie v Doosan Arene sa usilovne pripravuje aj útočník Sparty David Lafata. "Ide o zápas prvého s druhým, bude mať svoj náboj. Atmosféra v našom klube by bola rozhodne lepšia, keby sme sa radovali na konci sobotňajšieho stretnutia," citovala oficiálna stránka Sparty slová 31-ročného zakončovateľa a rodáka z Českých Budějovíc, ktorý ďalej skonštatoval: "Keď sa to neskončí podľa našich predstáv, budeme mať nejaké bodové manko, ale stále sme iba na začiatku ligového ročníka. Plzeň má dobrý tím, veľkú silu smerom dopredu, čo dokazujú v lige i európskych pohároch."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies