Branislav Gröhling vyzýva rodičov, žiakov aj učiteľov, aby ešte v auguste využili možnosť očkovania

NETKY.SK • 3 August 2021, 10:37 • 2 min
Branislav Gröhling vyzýva rodičov, žiakov aj učiteľov, aby ešte v auguste využili možnosť očkovania

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling vyzýva rodičov, žiakov aj učiteľov, aby ešte v auguste využili možnosť očkovania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedlo ministerstvo školstva, miera zaočkovanosti na Slovensku sa postupne zlepšuje, no stále stúpa pomerne pomaly. Aspoň prvú dávku dostalo na Slovensku 41 percent obyvateľov. Slovensko sa tak v očkovaní ocitlo pod priemerom štátov Európskej únie, ktorý je 59 percent, ako aj pod priemerom Európy, ktorý je 48,9 percenta. V očkovaní ho predbehli Maďarsko a Rakúsko (58 percent), Poľsko (48 percent) aj Česko (52 percent). Najviac zaočkovaných, aspoň prvou dávkou, má Island (78 percent), Dánsko (72 percent) a Spojené kráľovstvo (69 percent).

 

img

„Vyššia miera zaočkovania zabezpečí lepší chod škôl. Zatiaľ je zaočkovanosť vyššia hlavne na západnom Slovensku, vďaka čomu na školách vznikne menej ohnísk a triedy sa tak vyhnú prerušeniu prezenčnej výučby,“ priblížil minister školstva.

 

Prečítajte si: V Českej republike sa objavil už aj variant delta plus!

 

Okresy s najvyššou mierou zaočkovanosti: Bratislava (60 percent), Senec (52 percent), Dunajská Streda (51 percent), Pezinok (50 percent), Trnava (47 percent), Trenčín, Banská Bystrica a Galanta (zhodne 45 percent), Žilina, Piešťany, Myjava a Šaľa (zhodne 44 percent)

 

Medzi okresy s najnižšou mierou zaočkovania patria: Gelnica a Revúca (27 percent), Poltár (28 percent), Rimavská Sobota (29 percent), Kežmarok (31 percent), Krupina, Lučenec, Detva, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa (zhodne po 32 percent)

Ministerstvo vysvetlilo, že v prípade šírenia nákazy na škole bude musieť Regionálny úrad verejného zdravotníctva posielať kontakty infikovaného do domácej izolácie. „V praxi to znamená dočasnú dištančnú výučbu, pokiaľ sa izolácia neukončí.“

 

Gröhling zdôraznil, že očkovaní ľudia majú nižšie riziko ťažkého priebehu choroby, hospitalizácie a nižšie riziko prenosu ochorenia na iných. Z výskumov vyplýva, že očkovaný človek má nižšiu vírusovú nálož.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona