ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 mil. Kč, firma sa chce brániť na súde

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 09:07 • 2 min
ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 mil. Kč, firma sa chce brániť na súde

PRAHA - Česká energetická spoločnosť ČEZ sa opäť dostáva do problémov s bulharským antimonopolným úradom. Za zneužitie dominancie na trhu má zaplatiť 1,25 miliónov leva, v prepočte 17,5 milióna Kč (638.663 eur).

slovakia

left justify in out

Trest padol pre to, že ČEZ údajne nevykupuje trafostanice podľa zmluvy, čo poškodzuje súkromného investora. Firma sa plánuje brániť na súde. Informoval o tom server iDNES.cz. ČEZ podľa bulharských úradov odkladal podpis dohody o kúpe zariadenia potrebného na pripojenie bulharského investora k sieti. Hovorkyňa českej spoločnosti Barbora Půlpánová uviedla, že ČEZ bulharské zákony neporušuje.

 

Pokuta sa týka údajne pomalého výkupu trafostaníc. Zmluvy o ich kúpe podpísal ČEZ už pred niekoľkými rokmi, podľa Půlpánovej sa však výkup brzdí v dôsledku toho, že tamojší regulátor nechce uznať náklady na ich výkup a chýbajú preto finančné prostriedky na kúpu.

 

"Výška investícií do infraštruktúry sa odvíja od výšky uznaných nákladov bulharským regulačným úradom a tie boli v posledných dvoch rokoch nulové, je teda logické, že sa znížilo aj tempo výkupu trafostaníc. Na bezpečnosť dodávok to však nemá absolútne žiadny vplyv," doplnila hovorkyňa. ČEZ sa proti rozhodnutiu odvolá na Najvyšší správny súd.

(1 EUR = 27,401 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies