Česká vláda schválila predaj 15 lietadiel L-159 Iraku

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 08:39 • 2 min
Česká vláda schválila predaj 15 lietadiel L-159 Iraku

PRAHA - Predaj 15 nepotrebných lietadiel typu L-159 do Iraku schválila na dnešnom zasadaní v Prahe vláda ČR. Obchod, ktorý by mal priniesť 750 miliónov Kč, sa bude realizovať prostredníctvom firmy Aero Vodochody, informoval internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na ministra obrany ČR Martina Stropnického.

slovakia

left justify in out

Štyri z lietadiel, pre ktoré v ČR už nie je uplatnenie, získa Irak od českej armády, ďalších 11 je aktuálne uskladnených, práve tieto stroje bude potrebné uviesť do adekvátneho stavu. Český štát predajom lietadiel, na ktorom sa armáda a spomínaná firma dohodli už vlani, ušetrí asi štvrť miliardy Kč.

 

Iracká strana prejavila záujem o kúpu lietadiel už pred niekoľkými rokmi. Rada by ich využívala na cvičné účely pri prechode pilotov na stíhačky typu F-16.

 

 

 

Vládny kabinet premiéra Bohuslava Sobotku odsúhlasil dnes aj uvoľnenie 47 miliónov Kč pre príslušníkov polície, ozbrojených síl a hasičského zboru v areáli s muničnými skladmi vo Vrběticiach, kde vlani došlo k dvom výbuchom a následným požiarom.

 

Tieto finančné prostriedky by sa prioritne mali využiť na financovanie nadčasov príslušníkov troch spomínaných zložiek, ale aj nákladov na naftu alebo stravu, informoval minister financií ČR Andrej Babiš, ktorý súčasne vyjadril presvedčenie, že sa odvoz munície z lokality urýchli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies