Česká centrálna banka prešetrí údajné manipulácie s PRIBOR

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 09:41 • 2 min
Česká centrálna banka prešetrí údajné manipulácie s PRIBOR

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) prešetrí podozrenia z manipulácií s úrokovou sadzbou PRIBOR, ktorá ovplyvňuje sadzby hypoték, korporátnych úverov i výnosy štátnych dlhopisov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to šéf ČNB Miroslav Singer v odpovedi štátnemu tajomníkovi českého ministerstva financií Martinovi Prosovi, ktorý pred týždňom na takéto podozrenia poukázal. Informovali o tom vo štvrtok Lidové noviny. Pros okrem iného poukázal na to, že sadzba PRIBOR vo výške 0,39 % je výrazne vyššia než základná úroková sadzba ČNB, ktorá je vo výške 0,05 %.


"Váš list považujeme za podnet, ktorý, rovnako ako všetky iné podnety, štandardnou cestou odovzdávam na vybavenie a prešetrenie odborným útvarom,“ uviedol Singer v odpovedi Prosovi.
Martin Pros zaslal minulý týždeň Singerovi list, ktorý sa týka "rušivých správ okolo PRIBOR, z ktorých najvážnejšie zahŕňajú obavy z manipulácie“. "Veríme, že podozrenia z manipulácie existujú a majú reálny základ a ČNB by preto mala skutočne a starostlivo vyšetrovať,“ povedal Pros. Neobvinil pritom žiadne inštitúcie a ani jednotlivcov z nekalých činností. "Možná manipulácia s PRIBOR by mala negatívny vplyv na spotrebiteľov a znamenalo by to rozsiahle neoprávnené obohacovanie bánk,“ povedal Pros.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies