Hamran nepovažuje stretnutia na poľovníckej chate za bežné. Žilinka už preveruje únik videí s Ficom a Kaliňákom

NETKY.SK • 26 Október 2021, 14:12 • 2 min
Hamran nepovažuje stretnutia na poľovníckej chate za bežné. Žilinka už preveruje únik videí s Ficom a Kaliňákom

BRATISLAVA - Na poľovníckej chate zachytila kamera Fica, Kaliňáka či Mareka Paru, ako sa dohadujú na výpovediach.

slovakia

left justify in out

Posudzovanie dôkazov, ako sú videá, ktoré majú byť novými dôkazmi v prípade policajnej akcie Očistec, treba nechať na orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Vyplýva to z vyjadrení Štefana Hamrana, ktorý je dočasne povereným riaditeľom Policajného zboru (PZ). 

 

Fico, Kaliňák a Para

Medializované videá ukazujú, ako sa na chate stretávali obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, predseda Smeru-SD Robert Fico, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a tiež syn Tibora Gašpara.

 

"To nechajme na orgány činné v trestnom konaní, ak o tom rozhodli," reagoval Hamran na otázku, či sú videá použiteľné aj v iných trestných konaniach, ako tých, pre ktoré boli vyhotovené.

 

img

 

Pripomenul, že on to neposudzuje. Odpočúvanie chaty v Nitrianskom kraji schválil podľa Denníka N Okresný súd Nitra v rámci vyšetrovania trestného činu, ktorý súvisel s pytliactvom.

 

Súvisiaci článok: Polícia má pravdepodobne k dispozícii Gorilu 2! Na záberoch nechýba Fico či Kaliňák

 

Stíhanie vyšetrovateľov NAKA

Hamran nechcel komentovať, či je konanie "porád", ktoré videá zachytávajú, v poriadku. Nie sú podľa neho bežné. Šéfa polície sa novinári tiež pýtali, ako vníma to, že sa na videu mal Kaliňák dohadovať o tom, ako bude vypovedať. "K tomu nie je čo dodať," skonštatoval.

 

V súvislosti s výhradami opozície, že sa manipulujú vyšetrovania, avizuje Hamran tlačovú konferenciu, kde sa chce vyjadriť aj k práci vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

 

img

 

Chce si najprv preštudovať odôvodnenie bratislavského krajského súdu, ktorý mal označiť stíhanie štyroch vyšetrovateľov NAKA pracujúcich na závažných kauzách za neodôvodnené.

 

GP preverí únik videí

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal v utorok preveriť únik medializovaných videí, ktoré zachytávajú predsedu Smeru, korunného právneho zástupcu strany Kaliňáka, Mareka Paru, Miroslava Bödöra a Gašpara mladšieho na poľovníckej chate

 

"Zverejňovanie dôkazov a informácií zo spisov v prípravnom konaní mimo zákonného rámca považujem za absolútne neprípustnú snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní a súdov pred ich rozhodovaním, za snahu o marenie vyšetrovania, ale aj snahu o manipulovanie verejnej mienky," povedal Žilinka.

 

GP má pre uniknuté videá podozrenie, že došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

 

Prokuratúra v pondelok (25. októbra) informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy.

 

img

 

Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz

 

Mohlo by vás zaujímať: Advokát Para reaguje na zverejnené videá: Je zarážajúce, že sa sleduje obhajoba a opoziční politici!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies