Ceny ropy aj zlata v pondelok klesli

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 09:30 • 2 min
Ceny ropy aj zlata v pondelok klesli

NEW YORK - Ceny ropy Brent v pondelok klesli o 5 % pod vplyvom špekulácií, že prípadná dohoda o iránskom jadrovom programe by podporila ropný export krajiny, čo by ďalej zvýšilo prebytky dodávok komodity na trhoch.

slovakia

left justify in out

Prepad cien nasledoval po vyjadrení iránskeho ministra zahraničných vecí, že Teherán by sa mohol už tento týždeň so západnými mocnosťami dohodnúť na budúcnosti svojho jadrového programu.


Pre spory o jadrový program, ktorý označuje Teherán za mierový, je vývoz ropy z Iránu terčom západných sankcií. Na ropu zatlačila aj správa o zvýšení produkcie v Líbyi, ako aj silnejší americký dolár. Ceny ropy Brent klesli o 3,04 USD na 59,54 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 17 centov na 49,59 USD za barel.


Ceny zlata v pondelok klesli, keď na ne zatlačil silnejší dolár. Dopyt po vzácnom kove ako bezpečnej investícii tlmili aj očakávania, že centrálna banka v USA v ďalšej časti roka zvýši úrokové sadzby. Spotová cena zlata bola o 19:11 GMT na úrovni 1 208,90 USD za uncu, čo bolo o 0,3 % menej ako piatková záverečná hodnota. Aprílové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zlacneli o 4,90 USD na 1 208,20 USD za uncu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies