Politológ nevylúčil "comeback" Lucii Ďuriš Nicholsonovej do SaS

NETKY.SK • 21 Február 2021, 16:59 • 2 min
Politológ nevylúčil "comeback" Lucii Ďuriš Nicholsonovej do SaS

BRATISLAVA - Odchod Lucie Ďuriš Nicholsonovej zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) bol logickým vyústením jej opozičných aktivít.

slovakia

left justify in out

Povedal to politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Okrem jej „amatérskeho vystúpenia“ v tom však nevidí žiadny iný dôvod.

 

Europoslankyňa vyvolala spor vo vláde
Ďuriš Nicholsonová vo štvrtok (11. februára) oznámila, že sa rozhodla zo strany odísť. Dôvodom jej odchodu má byť tlačová konferencia z pondelka (8. februára), na ktorej europoslankyňa vyhlásila, že Slovensko definitívne prišlo o miliardu eur.

 

img

 

Svoje tvrdenie vysvetlila tým, že vicepremiérka Veronika Remišová nezabezpečila premiestnenie týchto peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja do Európskeho sociálneho fondu. Následne sa z neho mohla vyplatiť okamžitá finančná pomoc ľuďom, ktorých negatívne ovplyvnila koronakríza.  

 

Tlačová konferencia následne vyvolala spor s vicepremiérkou Veronikou Remišovou (Za ľudí), ktorá kritiku europoslankyne odmietla.

 

Prečítajte si tiež: Sulík reaguje na odchod Nicholsonovej z SaS: O dva roky mohla byť predsedkyňou strany

 

Poškodí jej odchod SaSku?

Nicholsonová tvrdí, že kauza, ktorú rozpútala, spôsobila strane problémy a prehĺbila napätie vo vládnej koalícii.

 

Politológ poukázal na to, že netreba zabúdať, že na spomínanej tlačovej konferencii vystúpila nielen Ďuriš Nicholsonová, ale aj ďalšia členka SaS Jana Bittó Cigániková.

 

img

Na otázku, či odchod europoslankyne poškodí SaS na preferenciách, Štefančík odpovedal, že skôr áno ako nie.

 

Najväčšiu podporu v rámci elektorátu strany má však podľa neho zatiaľ stále šéf liberálov Richard Sulík.

 

„Ten viaže na seba najviac voličov a prakticky je tvárou strany. V minulosti strana prišla o veľmi známe tváre a volebnou podporou SaS to neotriaslo tak, ako by sa predpokladalo. Pani Ďuriš Nicholsonová síce môže na seba viazať voličov, ale na druhej strane ich môže aj odpudzovať,“ vysvetlil politológ.

 

Súvisiaci článok: Nicholsonová odchádza z SaS: Nejde o zbabelosť, ale o priznanie si politickej zodpovednosti

 

Možno sa ešte vráti
Zopakoval, že europoslankyňa sa už raz so stranou SaS rozlúčila a potom si našla cestu späť. „Možno sa pred ďalšími eurovoľbami tento scenár zopakuje a pani Ďuriš Nicholsonová ,vstúpi do tej istej rieky aj po tretí krát´. Ale dovtedy môže z pozície nezávislej poslankyne úplne pokojne, euro po eure sledovať míňanie peňazí, ktoré sa podľa nej mali minúť na niečo iné,“ uzavrel Štefančík.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Ako je to s prepadnutou miliardou eur? Maslo na hlave majú pravdepodobne všetci



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona