V Antarktíde zmizla obria kolónia tučniakov

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 21:12 • 2 min
V Antarktíde zmizla obria kolónia tučniakov

V Antarktíde zmizla jedna z najväčších kolónií tučniakov cisárskych, v ktorej v posledných desaťročiach priviedlo na svet každoročne svoje mláďatá až 25-tisíc vtáčích párov.

slovakia

left justify in out

Podľa vedcov z britského úradu pre výskum Antarktídy (BAS) skazu kolónie spôsobilo nečakane skoré odlomenie pobrežného ľadu, na ktorom tučniaky žili. Kvôli tomu sa zrejme utopili tisíce mláďat, ktoré ešte nevedeli plávať, napísal server BBC. 

 

Skutočnosti, že sa od roku 2016 tučniaky cisárske nevracajú na svoje obľúbené hniezdiská na ľadovci vo Weddellovom mori, si všimli analytici Peter Fretwell a Phil Trathan.

 

Zistili to zo satelitných snímok Antarktídy, na ktorých sú aj z výšky 800 kilometrov kolónie tučniakov jasne viditeľné kvôli snehu zafarbenému vtáčími exkrementami.

 

Tučniaky cisárske si pre znášanie mláďat vyberajú miesta, kde sa pri pobreží vyskytuje dostatočne silný ľad. Ten musí vydržať od apríla, kedy vtáčie páry začínajú na hniezdiská mieriť, až do decembra, kedy už sú ich mláďatá schopné samostatného života. Po dlhé desaťročia bol týmto miestom Kontinentálny ľadovec.

 

 

Globálne zmeny klímy

 

"Ľad, ktorý sa vytvoril v roku 2016, nebol dostatočne silný. Búrky v októbri a novembri spôsobili jeho skoršie praskanie. Zmenil sa teda doteraz platný vzorec. Ľad, ktorý bol predtým stabilný a spoľahlivý, sa teraz neudrží," uviedol Fretwell.

 

Práve preto sa podľa neho vtáky v neskorších rokoch na hniezdiská, kde predtým vznášali mláďatá až desať percent celkovej populácie tučniakov cisárskych, nevrátilo.

 

Niektorí z predchádzajúcich pravidelných návštevníkov tejto kolónie sa podľa vedcov zrejme presunuli do asi 50 kilometrov vzdialeného hniezdiska na ľadovci Dawson-Lambton. Čo sa ale stalo s ďalšími pármi, odborníci netušia.

 

Podľa expertov udalosť vo Wedellovom mori naznačuje, ako citeľne môžu populáciu tučniakov ohroziť globálne zmeny klímy. Ak sa naplní predpoveď, ktorú v priebehu tohto storočia predpokladajú obrovský úbytok pobrežného ľadu v Antarktíde, môže sa populácia tučniakov celosvetovo znížiť o 50 až 70 percent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies