Putin vyhlásil víťazstvo ruských síl v Luhanskej oblasti

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 12:22 • 2 min
Putin vyhlásil víťazstvo ruských síl v Luhanskej oblasti

Podľa britského ministerstva obrany sa teraz Rusko sústredí na dobytie Doneckej oblasti, ktorá je stále pod kontrolou ukrajinských síl.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil víťazstvo ruských síl vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. Urobil tak deň po tom, čo sa ukrajinská armáda stiahla z Lysyčanska, poslednej zvyšnej bašty odporu v tomto regióne. Informovala o tom agentúra AP.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu na dnešnej schôdzke Putinovi oznámil, že ruské sily prevzali kontrolu nad Luhanskou oblasťou, ktorá spolu so susednou Doneckou oblasťou tvorí ukrajinský priemyselný región Donbas. Šojgu Putinovi povedal, že operácia bola dokončená v nedeľu, keď ruské jednotky obsadili mesto Lysyčansk.

 

img

 

Putin povedal, že vojenské jednotky, ktoré sa zúčastnili na aktívnych bojových akciách a dosiahli v Luhanskej oblasti víťazstvo, by si teraz mali oddýchnuť a zvýšiť svoju bojaschopnosť. Kremeľ nazýva inváziu na Ukrajinu špeciálnou vojenskou operáciou, ktorej cieľom je okrem iného Ukrajinu zbaviť nacistického vedenia.

 

Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky uviedlo, že Rusko sa teraz takmer určite sústredí na dobytie Doneckej oblasti, ktorej veľká časť zostáva pod kontrolou ukrajinských síl. Za veľmi nepravdepodobné považuje, že by sa v najbližších týždňoch zmenil doterajší vyčerpávajúci spôsob bojov o Donbas.

 

img

 

Putin označil dobytie celého Donbasu kľúčovým cieľom vojny na Ukrajine, ktorá trvá už viac ako štyri mesiace. Moskvou podporovaní separatisti na Donbase bojujú s ukrajinskými silami od roku 2014, keď po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym vyhlásili nezávislosť od Kyjeva.

 

img

 

Rusko formálne uznalo samozvanú Luhanskú ľudovú republiku (LNR) a Doneckú ľudovú republiku (DNR) niekoľko dní pred 24. februárom, keď začalo inváziou na Ukrajinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona