Prečo sú toxické vzťahy tak nákazlivé? Existuje niekoľko možných dôvodov, prečo sa ľudia nechávajú zotročiť takýmito vzťahmi

NETKY.SK • 14 Január 2024, 15:00 • 2 min
Prečo sú toxické vzťahy tak nákazlivé? Existuje niekoľko možných dôvodov, prečo sa ľudia nechávajú zotročiť takýmito vzťahmi

Sú škodlivé, nebezpečné, a môžu mať vážne následky na naše duševné a fyzické zdravie. Ak ste v toxickom vzťahu, nebojte sa požiadať o pomoc. Môžete sa obrátiť na svojich priateľov, rodinu, odborníkov, alebo organizácie, ktoré sa zaoberajú problematikou domáceho násilia. Nikdy nie je neskoro zmeniť svoj život k lepšiemu.

slovakia

left justify in out

Toxické vzťahy sú vzťahy, ktoré nám ubližujú, znižujú naše sebavedomie, spôsobujú nám stres a vyčerpávajú našu energiu. Mnohí ľudia sa však nevedia z takýchto vzťahov vymaniť, a to aj napriek tomu, že si uvedomujú, že im nerobia dobre. Prečo sú teda toxické vzťahy tak nákazlivé? Aké sú príčiny, ktoré nás držia v nezdravých vzťahoch? A ako sa z nich môžeme oslobodiť?

Toto sú len niektoré z možných dôvodov, prečo sú toxické vzťahy tak nákazlivé. Každý prípad je individuálny a môže mať iné príčiny a okolnosti. Dôležité je si uvedomiť, že toxické vzťahy nie sú normálne, zdravé, ani šťastné.

Sú škodlivé, nebezpečné, a môžu mať vážne následky na naše duševné a fyzické zdravie. Ak ste v toxickom vzťahu, nebojte sa požiadať o pomoc. Môžete sa obrátiť na svojich priateľov, rodinu, odborníkov, alebo organizácie, ktoré sa zaoberajú problematikou domáceho násilia. Nikdy nie je neskoro zmeniť svoj život k lepšiemu.

Aký je toxický vzťah?

Keď sú tieto vzťahy založené na systéme zneužívania, neistoty, zanedbávania a sebazáchovy, menia sa na toxické vzťahy, kde sa týrajúci partner stará len o seba. 

Toxické vzťahy môžu byť mimoriadne škodlivé a nebezpečné a môžu viesť k depresii, úzkosti, poruchám príjmu potravy, problémom s dôverou a iným problémom duševného zdravia. Tie sú poznačené aj návykovými vzťahovými cyklami, ktoré je ťažké prelomiť.

Závislosť ako každá iná

Závislosť je negatívny cyklus alebo správanie, známe tiež ako zlozvyk.  Je to opakujúci sa vzorec, ktorý sa časom stáva nutkavým a preberá kontrolu nad našimi životmi. Vytvárame si závislosti, pretože chceme prekonať nevyriešenú bolesť, chronické pocity prázdnoty alebo ohromujúce emócie, ako sú strach, úzkosť, hnev alebo smútok.

Vieme veľa o chemických závislostiach a spoločnosť veľmi akceptuje niekoľko závislostí, ako je kofeín a cigarety. O emocionálnych závislostiach sa hovorí oveľa menej. Oba typy závislosti nám pomáhajú dočasne rozpustiť pocity bolesti a prázdnoty tým, že ponúkajú okamžitú úľavu a uspokojenie. Emocionálne závislosti sú hlavnou príčinou  chemických závislostí, hoci nie každý, kto má emocionálnu závislosť, si vyvinie chemickú závislosť. 

Existuje niekoľko možných dôvodov, prečo sa ľudia nechávajú zotročiť toxickými vzťahmi. Niektoré z nich sú:

Nízka sebaúcta: Ľudia, ktorí majú nízku sebaúctu, si často myslia, že si nezaslúžia lepší vzťah, alebo že nikto iný by ich nemal rád. Toxický partner môže využívať ich neistotu a ponižovať ich, aby sa cítili ešte horšie. Tým sa vytvára začarovaný kruh, v ktorom sa obeť cíti závislá na svojom agresorovi a nevie sa od neho odlúčiť.

Strach zo samoty: Niektorí ľudia sa boja byť sami, a preto radšej zostávajú v nešťastnom vzťahu, než by sa vydali do neznáma. Majú pocit, že je lepšie mať niekoho, aj keď je to niekto, kto im ubližuje, než byť osamelí. Toxický partner môže zneužívať tento strach a izolovať obeť od jej priateľov a rodiny, aby ju mal pod kontrolou.

Návyk a zvyk: Ľudia, ktorí sú dlho v toxickom vzťahu, sa môžu stať závislými na svojom partnerovi, aj keď im spôsobuje utrpenie. Toxický vzťah môže mať podobné účinky ako droga, ktorá vyvoláva silné emócie, ako sú vzrušenie, napätie, radosť, smútok, zlosť, láska a nenávisť. Tieto emócie môžu byť pre niektorých ľudí príťažlivé a návykové, pretože im dodávajú pocit živosti. Zároveň sa môžu zvyknúť na určitý vzor správania, ktorý sa im zdá normálny, a nevedia si predstaviť iný spôsob života.

Nadávanie a racionalizácia: Ľudia, ktorí sú v toxickom vzťahu, si často hľadajú výhovorky, prečo sa neoddelia od svojho partnera. Môžu sa obviňovať za problémy vo vzťahu, a myslieť si, že ak sa zmenia, tak sa zmení aj ich partner. Alebo môžu obhajovať a ospravedlňovať správanie svojho partnera, a tvrdiť, že ho milujú, že sa len občas rozčúli, že má ťažké obdobie, alebo že sa bude zlepšovať. Tým sa klamú sami seba a ignorujú realitu.

Nádej a ilúzia: Ľudia, ktorí sú v toxickom vzťahu, si často udržujú nádej, že sa ich partner zmení, a že sa ich vzťah zlepší. Môžu sa spoliehať na vzácne chvíle, keď je ich partner milý, láskavý, pozorný, alebo sa ospravedlňuje za svoje správanie. Tieto chvíle im dávajú ilúziu, že sa niečo mení k lepšiemu, a že sa oplatí čakať. Toxický partner môže využívať túto nádej a ilúziu, a sľubovať, že sa polepší, len aby potom znova ubližoval.

Zdroje:

https://aktin.sk/toxicke-vztahy-preco-su-nebezpecne-a-co-si-vsimat

https://psychoblog.sk/toxicke-vztahy-signaly-ktore-podcenujeme/

https://www.bezhranicnalaska.sk/clanky/15-znakov-toxickeho-vztahu/

https://www.marriage.com/advice/relationship/toxic-relationships-addictive/

https://elisabettafranzoso.com/articles/why-am-i-addicted-to-toxic-relationships

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: zula.sg
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies